ENDOMETRIOZA, BOALA ASCUNSĂ CARE POATE DUCE LA INFERTILITATE

Endometrioza

ENDOMETRIOZA, BOALA ASCUNSĂ CARE POATE DUCE LA INFERTILITATE

În lipsa unor programe naționale de sănătate care să vină în sprijinul nostru, al femeilor, cred că puterea informației e esențială. Trebuie să fim conștiente că de noi depinde… sănătatea noastră, viitorul nostru. Lipsa gratuității investigațiilor medicale, dar și nivelul scăzut de educație sunt principalele motive din cauza cărora femeile ajung în cabinetele medicilor atunci când e prea târziu, indiferent că vorbim despre o boală gravă, cum ar fi cancerul sau despre o afecțiune ginecologică, care nedepistată la timp vine la pachet cu diagnosticul de infertilitate.

Este și cazul ENDOMETRIOZEI, o boală urâtă, ascunsă, fără simptome specifice în cazul căreia nu se poate vorbi despre prevenție pentru că nu i se cunosc cauzele.

Endometrioza este o boală a teoriilor. Când nu cunoști cauza, încerci să gasești teorii. S-a pornit la drum cu teoria refluxului menstrual, care susține că sângele menstrual ajunge în cavitatea peritoneală, împreună cu celule care se descuamează din cavitatea uterină și se implantează în cavitatea abdominală. Ceea ce s-a constatat însă este că, deși majoritatea femeilor au reflux menstrual și o parte din sângele menstrual refulează prin trompe în cavitatea abdominala, nu toate au endometrioză.”  – Prof. Dr. Elvira Bratilă, medic primar obstetrică- ginecologie, Șef Clinică, Spitalul Clinic de Obstetrică Ginecologie “Prof. dr. Panait Sârbu”, Membru fondator al Societății de Endometrioză și Fertilitate Est-Europeană

Am stat de vorbă cu Dna. Prof. Dr. Elvira Bratila, fondatorul  primei academii de endometrioză din Romania, Endomedicare Academy, un nou concept în abordarea endometriozei.
Mi-a explicat de unde a apărut inițiativa de a fonda această academie de endometrioza!
Endomedicare Academy s-a constituit în jurul unei echipe care abordează multidisciplinar această patologie, o echipă integrată, cei mai buni specialiști în chirurgia acestei patologii, medici ginecologi, chirurgi ginecologi și de chirurgie generală, specialiști în infetilitate, embriologi, anatomo-patologi, imagiști, medici psihologi, totul pentru pentru a completa întregul ,”tablou”  al acestei boli complexe, circumstanţiale la nivel familial și social, pentru viaţa pacientelor.
Dacă ne referim strict la tratamentul chirurgical, avem în vedere că abordarea chirurgicală a bolii sa fie acel concept “one-stop-shop”, prima decizie de a interveni chirurgical asupra leziunilor de endometrioză fiind esențială pentru evoluția bolii și pacientei. Pentru o femeie aflată la vârsta activă să te gândești înainte să îi faci o intervenție radicală, care să nu îi pună în pericol capacitatea de reproducere, să nu îi pericliteze organe vitale, sau alte decizii care sa îi afecteze calitatea pentru întreaga viață, mi se pare un act de mare responsabilitate pentru un chirurg. Să mai ceri o părere unui coleg, la fel. Să spui uneori: poate ar fi bine să consultăm și un specialist în infertilitate sau un chirurg generalist, care poate veni cu o soluție complementară, dar „salvatoare” de situație, mi se pare nu numai un gest profesionist, un gest de-a dreptul nobil pentru aceste femei.“- Prof. Dr. Elvira Bratilă

Important este ca endometrioza să fie descoperită la timp pentru că este o boală destul de răspândită și cu efecte grave, dacă ne gândim la drama prin care trece o femeia care nu poate avea un copil. La nivel mondial, 1 din 10 femei suferă de endometrioză. Pentru țara noastră nu există date oficiale.

În prezent nu există o evidență clară asupra cifrelor endometriozei. Ne străduim să avem o statistică oficială în acest sens. Vorbim despre o prevalență a bolii de cca 10% raportată la populația generală. Ceea ce știm cu certitudine este că 50% dintre aceste femei suferă de infertilitate, de aceea devine de interes general studierea cauzelor, diagnosticarea corectă și la timp, tratamentul acestei patologii.” – Prof. Dr. Elvira Bratilă

Pe scurt, ENDOMETRIOZA apare atunci când un ţesut asemănător endometrului (țesutul care căptușește uterul) se localizează în alte locuri decât este normal: în afara uterului, pe ovare, chiar în abdomen sau pe intestine.

CARE POT FI SIMPTOMELE ÎN CAZUL ENDOMETRIOZEI?

Printre cele mai frecvente simptome sunt DURERILE PELVINE ȘI INFERTILITATEA. Durerea pelvină apare de obicei înainte de menstruație sau pe parcursul ei. Unele femei pot resimți DURERI ÎN TIMPUL ACTULUI SEXUAL sau CRAMPE. De asemenea durerea mai poate apărea în timpul tranzitului intestinal sau la urinare. Uneori este ASIMPTOMATICĂ și poate fi descoperită din întâmplare în cadrul altor intervenții chirurgicale sau atunci când femeia încearcă să rămână însărcinată și se verifică motivul infertilității.” – Prof. Dr. Elvira Bratilă

Deci mare atenție, pentru că boala este una perfidă care acționează destul de ascuns. La conferința la care am participat în urmă cu câteva zile, la Spitalul Clinic de Obstetrică Ginecologie Prof. dr. Panait Sârbu, pentru că luna martie este dedicată la nivel mondial conștientizării endometriozei, erau femei care spuneau că au fost diagnosticate cu ENDOMETRIOZĂ după 8 ani de la debutul bolii. Rezultatele controalelor ginecologice de rutină erau bune, deși endometrioza era instalată. Au descoperit boala după ani de zile de luptă cu infertilitatea.

A fost pentru prima dată în România, când pacienți și medici  au stat față în față și au discutând despre endometrioză! Evenimentul a fost organizat de ONG-ul “Eu și Endometrioza” în parteneriat cu Societatea de Endometrioză și Infertilitate Est-Europeană. Felicitări pentru idei, pentru proiect!

Endometrioza

Acad. Prof. Dr. Bogdan Marinescu, Asist. Univ. Dr. Andreea Velișcu, Prof. Dr. Elvira Bratilă, Brătilă, Conf. Dr. Claudia Mehedințu

DIAGNOSTICAREA ȘI TRATAMENTUL ENDOMETRIOZEI

Aceasta este cheia din punctul meu de vedere. În primul rând trebuie să-l găsești pe acel medic care să fie capabil să depisteze această problemă și care să-ți stabilească un protocol personalizat.

Având în vedere că nu există o teorie care să explice cum apare endometrioza, nu avem un tratament țintit. Singurul tratament țintit este cel chirurgical, în care trebuie să scoți toate leziunile, dar ele pot fi multiple. Fiind o boală cronică, evolutivă, o tratezi în momentul X dar ea poate să recidiveze, fiind necesar să o supui pe pacientă la intervenții repetate. Intervențiile chirurgicale repetate afectează rezerva ovariană- afectând fertilitatea, fertilitate care este afectată suplimentar de boala în sine, toate acestea reducând substanțial șansa ei de a procrea.” – Prof. Dr. Elvira Bratilă

Așadar MANAGEMENTUL ENDOMETRIOZEI în cazul femeii în perioada fertilă trebuie gândit foarte echilibrat, în funcție de caz: de vârsta femeii, de rezerva ovariană, de cât de multe leziuni prezintă, cât de mari sunt cele care afectează ovarul. Se ține cont de dorința femeii: altfel se ia decizia, spre exemplu, dacă pacienta vrea să obțină o sarcină în următorul an. În afară de acești factori se ia în considerare simptmatologia.

Dacă am o pacientă cu o formă severă de endometrioză, dar ea este asimptomatică, eu nu am niciun motiv să o operez! Simptomatologia în endometrioza nu este proporțională cu întinderea leziunilor. Pot fi leziuni minime foarte zgomotoase, așa cum pot există leziuni extinse, cum este endometrioza de sept recto-vaginal, care sunt asiptomatice. Sunt paciente cu noduli de endometrioză între rect și vagin, care de multe ori invadează peretele rectal, dar nu au niciun simptom și atunci nu are sens să faci o operație laborioasă, care presupune de multe ori rezecții rectale și poate pe o perioada de 3 luni, ca zona să se vindece, deci lucrurile trebuie analizate în funcție de caz.” – Prof. Dr. Elvira Bratilă

Cel mai frecvent utilizat este tratamentul cu progestative. Aceste tratamente însă nu se pot aplica pe termen lung, având și efecte adverse, nefiind suportate bine pe termen lung sau fiind uneri ineficiente, durerea persistând, în ciuda acestora. În aceste condiții, se impune un  protocolul individualizat al pacientei cu posibilitatea abordării chirurgicale.

CUM A EVOLUAT CHIRURGIA ÎN DOMENIUL ENDOMETRIOZEI. CE PROGRESE S-AU FĂCUT ÎN ULTIMII ANI?

Chirurgia laparoscopică reprezintă standardul de aur pentru diagnosticul și tratamentul endometriozei.

Intervenția chirurgicală constă în excizia leziunilor endometriozice. În mod ideal, în timpul intervenției chirurgicale toate leziunile de endometrioză trebuie excluse. Din păcate, majoritatea ginecologilor nu sunt instruiți în cazuri avansate de endometrioză. Abordarea leziunilor endometriozice utilizând electrocauterul sau laserul, sunt două modalități inferioare exciziei folosind foarfeca. Utilizarea foarfecului de disecție permite îndepărtarea leziunilor endometriozice. În cazul utilizării electrocauterului asupra leziunilor endometriozceleziunea rămâne (în cazul în care este vorba despre o leziune profund infiltrativă) și continuă să provoace dureri necesitând ulterior o altă intervenție chirurgicală. Un medic care utilizează laserul poate vaporiza suprafața leziunii fără a exciza țesutul endometrial activ subiacent.” –Prof. Dr. Elvira Bratilă

Plus INTERVENȚIA CHIRURGICALĂ ROBOTICĂ o formă avansată de chirurgie minim invazivă. În timpul intervenției chirurgicale se practică 4 incizii mici (în loc să se practice o incizie mare a peretelui abdominal).

Dar, repet, important este ca în momentul în care primiți diagnosticul de ENDOMETRIOZĂ să discutați cu medicul. Prioritar este să-i spuneți dacă vă doriți un copil, astfel încât protocolul de tratament să fie decis corect. Vă spun din proprie experință, sunt medici care îți propun intervenția chirurgicală imediat, fără să știe exact ce înseamnă acest lucru pentru rezerva ovariană a unei femei. De aceea cred că trebuie să cereți mai multe păreri. Cea a unui medic specialist în reproducerea imană asistată e esențială în cazul în care vă doriți un copil.

Obiectivul principal este acela de a găsi mijloace de diagnostic precoce. În momentul de față, singurul diagnostic cert se obține în urma intervenției chirurgicale, care evidențiază natura și întinderea leziunilor specifice bolii.Un alt obiectiv important, pentru femeia aflată la vârstă fertilă, este obținerea unei sarcini sau, după caz, prezervarea fertilității, dacă punem problema unei intervenții radicale.” – Prof. Dr. Elvira Bratilă

Sper să vă ajute toate aceste informații. Să-i găsiți pe acei medici profesioniști alături de care să treceți mai ușor peste toate aceste probleme, atât de grave pentru orice femeie!

Doamna Prof. Dr. Elvira Bratilă, o plăcere să vă cunosc!

5 Comments
 • Ela
  Posted at 23:26h, 07 March Reply

  Un articol foarte foarte util si din pacate si foarte rar… Am setata o alerta Google despre tot ce tine de tratamentul endometriozei si am noroc daca ajunge la mine o data pe un astfel de articol bine documentat. Majoritatea doar recicleaza aceeasi informatie.

  Personal am mers cu dureri la doctori secialisti aproape 15 ani pana sa aud diagnosticul endometrioza. Mi-au facut foarte mult rau doctorii neinformati care mi-au lasat boala sa se agraveze pana am ajuns la operatie. Ma bucur ca se discuta acum despre optiunile de management al endometrioziei si ca s-a ajuns per total la un nivel mai avansat de cunostinte, desi .. inca e o boala misterioasa.

  Momentan urmez tratament cu Visanne pentru tinerea in frau a bolii. Doctorul care m-a operat si cel la care am mai fost la un consult intre timp nu au stiut niciciunul sa imi spuna insa cat timp voi putea sa iau tratamentul, ce efecte poate avea pe termen lung..

  Desi infertilitatea este o mare problema, tot din experienta pot spune ca o problema la fel de mare sunt cumplitele dureri cauzare de endometrioza, atat de rele, aproape dizabilitante. Ajungi sa nu te poti deplasa, sa nu poti sta comod pe scaun, deci fac aproape imposibil muncitul la un serviciu (unul din motivele pentru care m-am indretat spre domeniile care permit munca de acasa).

  Acum sub tratament lucrurile sunt bune, dar ma tem pentru cand va trebui sa il intrerup.. Este o boala atata de chinuitoare si despre care se discuta asa de putin… Multumesc pentru aducerea bolii in atentie cu acest articol.

  • Lorena Burlacu
   Posted at 15:47h, 20 March Reply

   Eu iti multumesc pentru reactie! Sa fii sanatoasa! Putere si curaj… iti doresc sa ajungi pe mana celor mai buni medici! Te imbratisez cu drag

 • kdramaindo
  Posted at 20:05h, 16 March Reply

  Thanku sir for army rally bharti

 • Huston
  Posted at 20:18h, 19 March Reply

  Thanks darling, so glad you like it x

 • Diana Heredi
  Posted at 21:26h, 21 November Reply

  Urâtă boala! Mă lupt cu ea de mai bine de 10 ani. In 2009 am primit diagnosticul și tot atunci am fost și operata. Dupa 5 ani a recidivat! Prea putina informație am găsit pe atunci pe site-urile din Romania, in alte state, însă, boala era mult mai cunoscută. Durerile sunt insuportabile atât în perioada de CM, cât și în cea de ovulație, de fapt, mai tot timpul. Marea problema este că nu cedează la mai niciun medicament, astfel că suntem nevoite să trăim cu ele, așa cum știm, așa cum putem. Și cei dragi nouă au de suferit pe lângă noi, pentru că stările noastre se schimbă des, iar dacă nu există înțelegere, susținere și atenție din partea lor e crunt. Este o boală perfidă, care afectează tot mai multe femei in ultimii ani și când spun ‘afectează’ mă refer la capacitatea de a face lucruri altfel simplu de înfăptuit. Felicitări, Lorena pentru acest articol! Eu am conștientizat boala și m-am împrietenit cu ea. Mergem împreună pe același drum. Incerc să mănânc sănătos, sa fac sport și să nu las lucrurile mărunte sa mă afecteze, adică ceea ce depinde de mine.

Post A Comment