Unde greșim când folosim crema de față

Lorena Burlacu

Unde greșim când folosim crema de față

Știți copiii aceia care intră într-un magazin cu jucării, pierduți printre gageturi, cărți, mașinute electrice, puzzel-uri, dinozauri și alte minunății, cam așa și femeile în fața raftului cu creme. Ce să alegi, cum să alegi, în funcție de ce criterii, încât să fii împăcată că ai luat din magazin exact ce-ți trebuie, adaptat la vârsta și la problemele pe care le are tenul tău. Greu, foarte greu… Nici eu nu mă descurc, obosesc citind etichete, căutând pe internet tot soiul de ingrediente ciudate, așa că m-am lăsat influențată de multe ori de brand, de reclamele de la tv, sau de recomandări venite din stânga și din dreapta.

“Suntem sufocați de industria cosmetică, sunt mii de creme cu indicații privind vârsta, zona unde să fie aplicată, ingrediente revoluționare (ex: melci, plante) sau lipsa unor ingrediente toxice sau cancerigene. Mai mult, promisiunile sunt diverse de la umplerea ridurilor, ștergerea petelor și până la generalizare”- Viviana Iordache, medic specialist dermatolog, Centrul Medical Medicum.

Ca să ne fie mai ușor, am luat-o de mână pe Viviana Iordache și am rugat-o să ne dea exact acele ponturi cu care să ne descurcăm atunci când alegem o cremă de față. Fără să stăm cu orele să descifrăm etichete, fără să plătim sume exorbitante pe o cutiuță cu două degete de cremă și fără să ne distrugem tenul. Sunt câteva reguli esențiale!
Așa am aflat, de expemplu, că vârsta din buletin nu e atât de importantă atunci când îți alegi o cremă de față. Totul pleacă de la tipul de ten și problemele pe care le ai. Ca de exemplu:

 1. “Indiferent că ai 27 sau 35, dacă tenul e seboreic și crema pe care o alegi conține acid hialuronic, pentru că așa ai citit tu pe undeva că e bine, rezultatul înseamnă coșuri și puncte negre” – Viviana Iordache
 2. Crema de față nu trebuie folosită începând de la o anumită vârstă. Dacă tenul te ajută, nu e uscat și nu esti fumătoare poți să aștepți lejer să împlinești 30 de ani. Atenție! Regula nu se aplică și în cazul femeilor care se machiază. “Nu ai cremă pe față înainte să te fardezi, o să faci un amestec în gâtul glandei sebacee între fondul de ten care are metale, pudră minerală, are culoare și silicon, iar rezultatul este ceea ce noi numim pori mari, deschiși. Cu vârsta se pierde și luminozitatea pielii. Trebuie să fie un tampon între produsul cosmetic și seebum, altfel dopul acela care se formează absoarbe praf și microbi.”
 3. Hidratarea pielii din jurul ochilor și a gâtului trebuie să înceapă mult mai devreme, chiar de la 18, 20 de ani. “Aceste zone sunt parțial uscate la toată lumea, ceea ce înseamnă că se vor rida cu mult înaintea feței.”
 4. Dacă aveți pete pigmentare, nu folosiți niciodată creme cu acizi de fructe sau cu retinol atunci când stați la soare. O să vă pătați și mai tare.
 5. Apa din creme deshidratează. “Componenta apoasă mare într-o cremă de față, are ca țintă persoanele cu tenul gras.”
 6. Cremele recomandate de dermatologi sunt cele curate, făcute de producătorii de medicamente (ca și preț sunt cele până-n 100 de euro) “Sunt oneste, dacă scrie că e cu apă termală, e cu apă termală, dacă scrie că n-are parabeni, nu are, pentru că e făcută după rigorile unor medicamente”- Viviana Iordache, medic dermatolog.
 7. O cremă aleasă prost, are efecte dintre cele mai neplăcute: punctele negre, iritațiile sau accentuarea problemelor de bază: “Dacă ai cearcăne și pui o cremă foarte grasă care sufocă și mai tare, sau un contur de ochi foarte gras, cercănele vor fi mai închise la culoare” – Viviana Iordache

lorena-burlacu-creme-02

Și mai e ceva! Că tot e la modă să alegem cremele în funcție de ciudățeniile pe care le conțin, măcar să știm ce efect au. Cele mai căutate trei ingrediente pe care le vor femeie în cremele de față sunt: Retinolul, derivat acid al cunoscutei Vitamina A, regenerează pielea și are efect antirid. Pe de altă parte este caustic și poate deshidrata sau arde în concentrații mari. Este fotosensibilizant, deci atenție la soare!

Caviarul este un extract natural, destul de scump, pentru că este greu de stabilizat. Conține uleiuri esențiale, hrănește și vitaminizează. E recomandat pentru tenurile chinuite, tratate agresiv cu peelinguri sau pentru tenul fumătoarelor. “Daca produsul este ieftin nu-l cumparați, se obține natural de aceea este și scump.

Celule stem vegetale, stimulează regenerarea epidermei și netezesc pielea! “Nu repară ridurile deja formate, ci hrănesc pielea la suprafață, o fac mai elastică.” Problema e că, spune Viviana Iordache: “Producătorul nu este obligat să menționeze concentrația, ci doar substanțele pe ambalaj – spre exemplu într-o cremă poate fi vitamina C 0.1% sau 15-20%.” Așa că ține de noroc, sau de cât de serios e brandul care produce produsul respectiv.

Spor la alegeri inspirate!

4 Comments
 • diana
  Posted at 00:23h, 08 July Reply

  Interesant articol. Si eu am crezut ca trebuie sa astept pana la o anumita varsta ca sa folosesc o crema de fata si acum mi s-a deteriorat pielea din cauza machiajului asa ca am inceput sa folosesc crema de zi de la Dermae pe care o recomand tuturor, la orice varsta.

  • Lorena Burlacu
   Posted at 09:36h, 11 July Reply

   Uite, o s-o incerc si eu! Am auzit dca e foarte buna! Multumescccc, te pup

 • Ioana
  Posted at 11:39h, 02 July Reply

  Este foarte bine sa folosim creme indiferent de varsta. Eu am inceput sa folosesc produse cosmetice bio. Avand niste probleme cu tenul, cele din comert nu mai isi faceau efectul si am zis sa apelez si la astfel de creme. Acum vad diferente. Tenul meu e mult mai luminos si curat. Le comand online de pe https://rfresh.ro/

Post A Comment