TOP 5 ALIMENTE DE CARE MI-E FRICĂ

Lorena Burlacu

TOP 5 ALIMENTE DE CARE MI-E FRICĂ

Nu sunt adepta extremelor, nu respect cu strictețe niciun fel de regim alimentar, îmi place să gust din “fructul interzis” din când în când, ca să am ce repara a doua zi, dar am câteva fixuri ce țin strict de sănătate.

NU MĂNÂNC NICIODATĂ CARNE DE PUI DIN COMERȚ

Nu am mâncat niciodată, dar niciodată carne de pui din comerț. Nu salată cu pui, nu piept de pui, nu ficăței, nu nimic. Aleg mai bine o bucată de mușchi de porc, o să vă explic imediat și de ce. Nu e un moft, am citit, m-am documentat mult pe tema asta, am întrebat zeci de medici și da, cred că este unul dintre cele mai periculoase alimente mai ales pentru copii. Ultimul raport făcut de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară  spune că aproape 90% din puii crescuţi în România conțin tot felul de substanțe chimice  antibiotice, hormoni, acceleratori de creştere, pesticide şi chimicale provenite din furajele şi cerealele cu care sunt hrăniți.

E greu de spus de ce se întâmplă asta și de ce suntem otrăviți cu bună știință. Pe de-o parte fermierii se ascund în spatele legii, care le permite  să crească puii în anumite condiții și să-i hrănească cu concentrate. Nu vă gândiți că în alte țări e altfel. Sistemul industrializat din România e identic cu cel din Europa. Pe principiul lui Făt-Frumos care crește într-o lună cât alții într-un an, așa și puii din ferme: ajung din stadiul de ou pe rafturile magazinelor cam în 35, 40 de zile. Cei care ați copilărit la țară sau aveți bunici acolo puteți face o comparație. Un pui crescut cu porumb, grâu și ce mai găsește el de mâncare prin grădină, mai devreme de 3 luni nu crește suficient cât să fie tăiat. În urmă cu vreo 5 ani, când eram reporter, am fost cu o cameră ascunsă într-o crescătorie de pui pe lângă București. O sală imensă, iluminată artificial, un piuit îngrozitor de-ți țiuiau urechile, mii de pui în bateriile acelea strâmte care ciuguleau în permanență niște prafuri, așa-numitul complex de cereale măcinate. Am scos un pui dintr-o cușcă și când l-am pus jos, am avut impresia că i-au pocnit oasele, nu putea să meargă, să dea din aripi. Imaginea m-a marcat. Ca o completare, mi-am amintit de un documentar făcut de cei de la BBC1: “The Billion Dollar Chicken Shop“, în care se spunea că din 900 de milioane de păsări, crescute în aceste condiții, 30 de milioane mor, înainte de a fi sacrificate. Atunci am înțeles și de ce…

Carnea de pui contine substante periculoase

O altă problemă, despre care am discutat de foarte multe ori și la televizor, este cea legată de administrarea antibioticelor.  Legislația Europeană spune așa: este interzisă administrarea antibioticelor în mod sistematic, acestea pot fi folosite ocazional, în scop curativ, cu semnătura medicului veterinar.  Norme suficient de permisive, îi dau voie fermierului să poată decide când și cum e ocazional să administreze antibiotic puilor. Tot normele europene spun că producătorul n-are voie să taie pasărea la mai puțin de două săptămâni după ce a fost tratată cu antibiotic, n-are voie să depășească dozele de antibiotic stabilite, trebuie să folosească strict anumite medicamente, etc. La cât de multe controale se fac în sensul acesta sunt foarte sigură că așa se și întâmplă! Cu atât mai mult cu cât, tu ca și cumpărător n-ai cum să verifici lucrurile acestea, n-ai cum să recunoști o carne otrăvită. Ca să vă faceți o idee, aceste substanţe folosite pentru tratarea puilor rămân în corpul nostru, după ce am consumat carnea cam 40 de zile. Și așa, treptat, azi o friptură, mâine alta, imunitatea organismului scade, în timp se instalează și rezistența la antibiotic plus multe altele.

Vă spuneam la început că mai bine aleg carnea de porc, dacă ies în oraș și nu mă mulțumesc cu o salată sau cu niște paste. De ce? Indiferent cu ce sunt hrăniți porcii, pe lângă cerealele de bază, concentrația de substanțe nocive din hrană e mai mică la un kilogram de carne pe raft, să spunem.

E interzisă folosirea concentratelor cu hormoni în creșterea păsărilor, dar nu știu cum se face că la analize de laborator amănunțite, în carnea de pui scoasă la vânzare, se descoperă cantități mari de astfel de subsanțe. Aici, aviz părinților în special! Hormoni în alimentație la vârste mici, înseamnă nivel crescut de estrogen în corpul copilului. Adică, tulburări hormonale, pubertate precoce, obezitate, pilozitate excesivă de la vârse mici, fetițe de 7, 8 ani cu sâni, cu mustață, etc. Hormonii în exces dau corpului informații greșite, corpul nu mai știe să se apere nici de acnee, nici de obezitate, nici de alte boli.

NU MÂNÂNC HAMBURGERI, CHEESEBURGERI, ARIPIOARE PICANTE ȘI NICI ALTE PREPARATE DE LA FAST FOOD

Top 5 alimente periculoase

Nu știu dacă vă vine să credeți, dar n-am gustat niciodată din celebrele aripioare picante. Prietenii îmi spun că trăiesc degeaba. Nu chiar degeaba, pentru că nu merg cu nucile în buzunar la fast food. Mânânc înghețată, cartofi prăjiți câteodată, în rest, recunosc, mă uit ca mâța-n calendar, nu înțeleg nimic din meniu. Nu spun că e vreo nenorocire dacă îți place atât de tare gustul și o dată la două luni, îți satisfaci mofturile, dar nu faceți un obicei din asta, e nociv. Și nu, nu-i obișnuiți pe copii cu gustul acesta sintetic. Obezitatea e deja epidemie, sunt zeci de studii care demonstrează cât de periculoase sunt alimentele acestea consumate frecvent.

NU MĂNÂNC MEZELURI DACĂ NU SUNT DE CALITATE

Arată bine, miros bine, dar cele din magazine conțin așa:  șorici, grăsimi, tendoane, organe (urechi, stomac), oase măcinate, pastă de carne, aditivi alimentari pentru reținerea apei, guma caragenan (E 407), coloranți, carmin (E 120), polifosfați (E 452), amidon (E1.404), soia (faină, texturate proteice). 

Top 5 alimente periculoase

În cele tradiționale am cât de cât încredere și îmi place să gust. În rest, evit, sau gust cât să nu mor de poftă. Mi se pare că mă otrăvesc cu bună știință și nu mă împac cu ideea!

NU MĂNÂNC MARGARINĂ

Apă (75%), uleiuri vegetale rafinate și uleiuri vegetale hidrogenate, emulgator E 471 – mono gliceride ale acizilor grași, conservanți E 202 – sorbat de potasiu, acidifiant E330 – acid citric, arome nedefinite, coloranti E 100 – curcumina, E 160b – anatto, vitamine liposolubile A, E, D și hidrosolubile B1, B2, B6, B12, B9, omega 3, la 100 g de produs.

Top 5 alimente periculoase

  • Margarina are o structură moleculară identică cu aceea a plasticului.

De ce să mânânci așa ceva?? Vă încântă Omega 3 și vitaminele? Nici măcar nu e specificat dacă sunt naturale sau de sinteză. Iar ideea aceea că margarina are mai puține calorii comparativ cu untul este un mit, 750 de calorii/100 g, cam aici se învârt. Alegeți untul de calitate, este o variantă mult mai bună.

 NU MĂNÂNC MERLUCIU, NU MĂNÂNC PANGASIUS. CARNEA DE PEȘTE NU E ÎNTOTDEAUNA CEA MAI SĂNĂTOASĂ!

Și aici e nevoie de documentare ca să știm ce mâncăm. Peștele de crescătorie poate să semene foarte mult cu puiul de crescătorie. E hrănit cât să crească repede, e tratat și el cu antibiotice, dar n-aș vrea să cred că în toate crescătoriile se întâmplă asta. În cazul somonului, de exemplu, spre deosebire de cel sălbatic care este destul de scump, cel de crescătorie e de cele mai multe ori colorat forțat. Ca să aibă aspectul acela plăcut, sănătos, producătorul adaugă în hrană coloranți: cantaxantin, sau astaxanthin, E161.

Top 3 alimente de care mi-e frica

Ca ponturi:

  • Rechinul, tonul, macroul mare, peştele spadă, homarul şi crapul, concentrează multe toxine în carne.
  • Merluciul şi pangasiusul au foarte puţini spre deloc acizi graşi Omega 3 şi cantităţi mari de mercur şi alte substanţe toxice, deci nici nu intră în discuţie să cumpărăm aşa ceva.
  • Peştele de captură pare a fi mai sănătos decât cel de cultură, dar conține mercur. Peştii mari sunt cei mai periculoşi pentru că trăiesc mai mult şi acumulează cantităţi mari din acest metal greu.
  • Pește sănătos – mult Omega 3 și puțin mercur: macrou, ansoa, hering, sardinele + fructele de mare

Peștele congelat cu inscripția MCS (Marine Conservation Society) este aprobat pentru consum și din punt de vedere al normelor ecologice. Peștele congelat cu inscripția MSC ( Marine Stewardship Council) reprezintă tot o etichetă eco.

În schimb, am și eu nebuniile mele. Despre cum păcătuiesc mâncând, data viitoare! Aștept completări la această listă!

No Comments

Post A Comment