ȚARA CU CEI MAI SĂNĂTOȘI LOCUITORI ESTE…

Islanda, tara cu cei mai sanatosi locuitori

ȚARA CU CEI MAI SĂNĂTOȘI LOCUITORI ESTE…

Am găsit un studiu super interesant făcut de revista de sănătate The Lance și situația arată cam așa. Țările cu cei mai sănătoși și fericiți locuitori sunt:

 • ISLANDA
 • SINGAPORE
 • SUEDIA

Sunt urmate, destul de sus în clasament, de Danemarca, Elveția, Germania, Finlanda, Canada… E clar, țările nordice sunt în top.

ROMÂNIA se situează pe locul 74 și printre cele mai răspândite afecţiuni cu care se confruntă românii se numără tuberculoza, alcoolismul şi fumatul.

În coada clasamentului,  sunt țări sărace precum Republica Central Africană, urmată de Somalia, Sudanul de Sud, Nigeria şi Cian.

DE CE SUNT ISLANDEZII CEI MAI LONGEVIVI ȘI MAI SĂNĂTOȘI OAMENI?

N-am fost în Islanda, dar îmi doresc să ajung. Aparent, n-aș fi zis că într-o țară cu o climă destul de rece, unde soarele apare așa… din când în când, oamenii pot fi fericiți și sănătoși.  Ca să vă faceți o idee, în lulie, temperaturile sunt între 9 și 15 grade. Foarteee cald 🙂 Bănuiesc că frigul îi îndeamnă să facă sport şi să mănânce bine, sănătos.

Îmi amintesc că am văzut în urmă cu ceva timp un documentar despre islandezi și am rămas impresionată de ce fel de viață duc oamenii de acolo. La fel am simțit și atunci când am ajuns în Suedia și Danemarca. Țările astea parcă sunt de pe altă planetă. Oameni relaxați, energici…

Până anii trecuți islandezii erau și cei mai fericiți locuitori de pe planetă. Acum, au fost devansați de danezi sau suedezi.

O țară mica, ca suprafață, Islanda este este CEA MAI PUȚIN POLUATĂ ȚARĂ DIN LUME, prima explicație pentru starea lor bună de sănătate.

Apoi, islandezii fac SPORT. Nu cred că există islandez care să nu meargă la sală. Iar dragostea pentru mișcare îi face pe să aibă una dintre cele mai mari speranțe de viață din lume (82 de ani pentru femei și 78 de ani pentru bărbați). De asemenea, rata mortalității infantile este de două decese la 1000 de nou-născuți. 

La capitolul ALIMENTAȚIE,  islandezii mănâncă mult peşte (una dintre cele mai bune surse de Omega 3), dar şi miel (care se hrăneşte cu muşchi de pădure, bogat în Omega 3) şi vânat.

Culmea, islandezii nu prea știu ce înseamnă DEPRESIA. Deși majoritatea studiilor recente arată că numărul persoanelor  depresive crește în sezonul rece prin expunere scăzută la lumină naturală. Este cunoscut faptul că serotonina, care ne conferă starea de bună dispoziţie, se secretă în strânsă interdependenţă cu lumina solară. Însă islandezii fac ca aceste teorii să pară mituri. Fiindcă, deşi orele de lumină naturală dintr-un an sunt extrem de puţine (comparativ cu ţările sudice, de exemplu), în Islanda există cea mai mică rată a depresiei.

Islandezii SUNT CALMI, AU UMOR.  Un proverb islandez spune: „Dacă nu-ți place vremea, așteaptă 5 minute”, iar iarna acesta capătă sensuri mult mai drastice. Trăind într-o țară cu o vreme atât de nestatornică, islandezii s-au învățat să se adapteze foarte, foarte repede la orice problemă. Și noi ce ne mai plângem, ba că plouă, ba că e caniculă, ba că a nins prea mult. Niciodată nu suntem mulțumiți.

Islandezii IUBESC NATURA. Au ajuns să planteze anual cel mai mare număr de copaci pe cap de locuitor, după ce ani la rândul Islanda a fost cunoscută drept țara fără de copaci.

Și iubesc, cultura, cărțile. Un corp sănătos, fără o minte sănătoasă… nu se prea poate. Cărțile sunt cel mai popular cadou de Crăciun în Islanda, iar un vechi proverb islandez spune: „Mai bine să umbli desculț decât să nu ai cărți” . Cu o populație cu puțin peste 300.000 de locuitori, are mai mulți scriitori, cărți publicate și cărți citite pe cap de locuitori decât oricare altă țară din lume.

Islandezii fac tot posibilul să menţină un echilibru între job şi viaţa personală. Aşa că băile zilnice în piscinele cu apă geotermală reprezintă un ritual obligatoriu. Culmea este că majoritatea bazinelor sunt afară. Nici nu vreau să mă gândesc…

Până la urmă, sunt reguli simple ce țin de mentalitate, alimentație, mișcare, cultură… Poate învățăm câte ceva de la cei care sunt în top. Schimbarea începe cu fiecare dintre noi…

2 Comments
 • lorelayzepelin13
  Posted at 12:54h, 10 August Reply

  super super, ar trebui sa ne dea si noua romanilor mai mult de gandit….sa tragem o conluzie acolo unde trebuie schimbat ceva si sa actionam….

 • Cosa Nostra
  Posted at 15:10h, 25 September Reply

  Multe clişee şi lozinci în acest articol.

Post A Comment