STIMATE DOMN, SUNTEȚI UN MÂRLAN!

Trafic Bucuresti

STIMATE DOMN, SUNTEȚI UN MÂRLAN!

Ne plângem de țara asta, de politicieni, de legi, de infrastructură, de salarii, de trafic, de orice, dar uităm să ne uităm în oglindă. Pentru toate astea suntem și noi responsabili. Care noi? Noi toți.

Noi ăștia care înjurăm în trafic, noi ăștia care aruncăm gunoaiele pe jos, noi ăștia care nu mai avem pic de respect pentru oameni, noi ăștia care trăim fără niciun fel de reguli deși ne plângem că nimeni nu respectă legea.

Astăzi îmi găsesc mașina blocată în parcare. Șoferul nicăieri, număr de telefon în parbriz… lipsă. Aștept, întreb în stânga și-n drepta,  nimic… Aștept! Sun la poliție, poliția mă invită la secție să fac plângere. Nu, mulțumesc! N-am cu ce să ajung, sunt “puțin” blocată! Aș vrea mai întâi să faceți ceva cu autobuzul din dreptul mașinii mele, lăsat fără pic de jenă, aproape în mijloculul drumului.

Mă enervez, mă calmez, iarăși mă enervez… După o oră, apare și șoferul. Cu pieptul în față, cu tricoul mulat pe burtă, mă abordează cu un tupeu incredibil, mai să-mi dea și două palme: Ce? Tu vrei să ieși? Mă iertați că vă deranjez, dar vă păzesc mașina de multe zeci de minute. Ce, cât ați așteptat, 5 minute!? Mare lucru, mai faceți și gură! Dacă mă enervez o las aici toată ziua… Continuă să țipe, să amenințe nervos, își notează numărul mașinii ca și când eu eram cea vinovată.

Stimate domn, mă iertați, sunteți un mârlan! Cu respect vă spun! Iar țara asta e așa cum e din cauza celor ca dumneavoastră!

De unde atâta indiferență, atâta lipsă de bun simț, atâta grosolănie? Orice om normal și-ar fi cerut scuze: iertați-mă, îmi pare rău că v-am lăsat să așteptați! Atât de simplu…. De ce ne place să fim aroganți, needucați, indolenți, ipocriți? Să arătăm cu degetul către celălalt, chiar și atunci când noi suntem de vină… Uite așa începe hoția!

Nu există scuze pentru un astfel de comportament. N-avem dreptul să ne plângem pentru ce ni se întâmplă atâta vreme cât nu ne vedem gunoiul din ochi.

Nu e o dramă întâmplarea de astăzi, dar astfel de scene care trădează indiferența, lipsa bunului simț, au loc în fiecare zi: în trafic, în autobuz, la supermarket, la job, peste tot! Sunt simple dovezi de neomenie, de nesimțire, dar de aici pleacă totul. De la senzația că poți fenta, că poți fi șmecher, că poți păcăli…

România suntem NOI!

12 Comments
 • George Ionescu
  Posted at 14:18h, 13 December Reply

  Imi cer scuze, dar nu e WOW, in Romania e ceva normal si nu sunt sigur ca merita un post pentru asta. Sunt multi prosti pe lume, in orice tara, noi avem ceva cu bunul simt, altii nu stiu sa se comporte dupa 2-3 pahare. Inteleg, e stresant, se poate intampla chiar cand trebuie sa ajungi undeva la un interviu, la munca, sau poate ai avut o zi grea si doar vrei sa ajungi acasa si tare mi-ar place sa i se intoarca soarta si acestui badaran, dar nu ar trebui sa te stresezi pe o chestie ca aceasta. Mai avem mult de munca pe acest subiect si cred ca acest lucru incepe cu noi, cum ne invatam copiii. Pe o parte ai dreptate, pe de alta parte sunt chestii mai importante.

 • Petrica Artenie
  Posted at 14:31h, 13 December Reply

  Ai facut o fotografie cu masina sau cu marlanul?

 • radu constantin-marian
  Posted at 17:07h, 13 December Reply

  Nu este adevărat că ……… România suntem noi ……….. pentru că eu nu vreau să fiu etichetat ca fiind din aceeași familie cu cel prezentat, că înseamnă că suntem ……. la fel …….. iar eu ….. nu sunt așa ca cel descris. Dacă vrem ca Țara să prospere, avem nevoie de legi și de aplicarea fermă a lor de niște Organe viabile și potente, NU cred în apeluri disperate la ……….. bună-creșterea, la bună-credința, la bună-simțirea a indivizilor tocmai ieșiți din pușcării, a drogaților, a agresivilor, nebunilor sau bolnavilor mintali…… lăsați de izbeliște, deci a celor asociali. Evitarea luării măsurilor coercitive față de agresivitate verbală sau/și fizică ……… va duce la forțarea celor agresați la apariția unor reacții ……… ceea ce poate nu este de dorit.

 • Anghel
  Posted at 23:37h, 13 December Reply

  Foarte pertinent articolul! Totusi, prea mult bun-simt din partea ta! Asa cum zice si Mircea Badea, “cu samuraii lupti ca samuraii, cu hotii lupti ca hotii!”. Numai bine!

 • Lucian Degan
  Posted at 00:41h, 14 December Reply

  De ce nu ați postat fotografia mașinii marlanului cu Nr de inmatriculare?

 • Laurentiu Ivan
  Posted at 01:54h, 14 December Reply

  Crezi ca numai tu sau eu sau pe cine cunoastem bine putem sa lasam in urma pe acesti oameni inculti?… Ei oare de ce exista “totusi printre noi???

 • Alex
  Posted at 11:49h, 14 December Reply

  Stimata doamna,
  Din păcate persoane de acest gen încep sa devin “ ceva normal “ pentru societatea noastră …
  De asta suntem unde suntem ,și o sa rămânem mulți ani de acum încolo …
  Oamenii cu principii , valori și educație sunt din ce in ce mai putini , pe când de partea cealaltă se înmulțesc. …

 • Mircea T
  Posted at 19:43h, 14 December Reply

  Lucrurile astea se intampla mult mai des in Bucuresti decat in alte orase ale tarii, imi pare rau sa o spun.

 • Mihai Resetar
  Posted at 13:11h, 15 December Reply

  Publicatii numele , facetil de rusine , poate se prinde ceva de el .

 • Florin Oltenescu
  Posted at 13:21h, 15 December Reply

  Din păcate faptele astea par banale intr-o tara în care în funcția cea mai înaltă din stat a fost ales (de 2 ori ! ) un mârlan sadea . Cum spunea apropiata lui ? ” ăsta e Basescu , așa era și înainte de a fi ales , toată lumea stia”. Ăsta e tara în care intelectuali cu pretenții de elita îl ridicau în slavi , era un model . Atunci sa ne miram ca exista asemenea specimene ? Eu zic ca nu
  Problema e ce facem ? Ignorarea lor nu e o soluție . Educarea noilor generații e o soluție pe termen lung . Numai o lege intransigenta cu manifestările marlanesti de tot felul ar fi o soluție de termen scurt . Și implicarea politiei în aplicarea legii (dacă se ascund după cireș n-am făcut nimic ). Dar cel mai importanta e atitudinea noastră fata de acești giboni .

 • ViperUs
  Posted at 16:30h, 01 January Reply

  Tara de kakao….in US isi lua un glont in burta aia mare cat ai zice peste…asta imi aduce aminte de o intamplare in Dallas cu un sofer de Uber pe care l-am intrebat daca nu au probleme cu soferii de taxi, caci in multe tari se ajunge la agresiune impotriva celor care fac Uber.
  La cara tipul mirat imi zice ::”ce probleme de agresiunne ? Sire, everybody has a gun, here !'”… cam atat, restul e marlanie romaneasca si balcanica….

Post A Comment