RECONSTRUCȚIA SÂNULUI DUPĂ MASECTOMIE

Reconstructia mamara

RECONSTRUCȚIA SÂNULUI DUPĂ MASECTOMIE

Am cunoscut de-a lungul timpul femei mutilate fizic din cauza acestei boli cumplite și cred că este una dintre cele mai dureroase experiențe prin care poți trece ca femeie. Să te privești în oglindă și să-ți accepți corpul fără un sân  este devasator din punct de vedere emoțional, psihologic… Dacă știam ce-o să simt după masectomie, preferam să mor! – îmi spunea în urmă cu 3 ani o doamnă pe holurile spitalului Fundeni.

Într-o țară ca România, cu un număr atât de mare de femei diagnosticate cu cancer mamar, operația de reconstrucție a sânului ar trebui să fie ceva absolut normal. Dimpotrivă, mii de femei care au trecut printr-o masectomie rămân mutilate pe viață, fiecare în drama ei. Cele mai multe n-au informații legate de acest aspect, nu sunt consiliate!

Nu vă lăsați descurajate de nimic! Dacă ați învins o boală cum e cancerul, puteți orice! Merită să mergeți până la capăt. Reconstrucția sânului post masectomie e o necesitate!

Tot ce presupune o astfel de intervenție, dacă e decontată de stat, ce urmează după, cât de grea e operația de reconstrucție mamară am aflat de la DR. CARMEN GIUGLEA, Doctor în Știinte Medicale, Medic Primar în Chirurgie Plastică, Estetică si Microchirurgie!

1. LA CE PERIOADĂ SE POARE RECONSTRUI SÂNUL DUPĂ MASECTOMIE?

În principiu, reconstrucția se poate face imediat. În țările unde sistemul medical este foarte mine pus la punct, reconstrucția se face imediat, în centre de chirurgia sânului, unde pacienta beneficiază de tratament complet pentru cancerul de sân (investigații, plan de tratament, operație, chimio cu sau fără radioterapie, alte tratamente moderne genetice eventual, și evident reconstrucție, pentru ca femeia să nu fie nevoită să se simtă mutilată).

Din păcate, la noi lucrul acesta se face destul de rar, pentru că este foarte greu să se formeze aceste echipe. Există câteva, dar sunt excepții.

De aceea marea majoritate a reconstrucțiilor se fac întârziat, adică la cațiva ani (minim 1-2) de la mastectomie, după ce pacientele își termină și tratamentele adjuvante (radio și chimioterapie). Într-un fel la noi este mai bine să se facă așa, pentru că dacă tratamentul nu a fost făcut complet sau corect, pot apărea recidive urâte pe sânul implantat, reconstruit.

2. CE PRESUPUNE ACEASTĂ INTERVENȚIE DE RECONSTRUCȚIE DE LA ANALIZE ȘI PÂNĂ LA PROCEDURĂ?

Reconstrucția de sân se poate face cu țesuturi proprii ( adică mutarea unor zone de la nivelul abdomenului în general, dacă există în exces, la nivelul zonei unde lipseste sânul), sau cu un implant siliconic, intervenție care presupune în general mai multe etape.

Evident, oncologul dă recomandarea că pacienta  poate beneficia de reconstrucție, și în funcție de situația locală, se stabilește împreuna cu pacienta procedura de reconstructie. Se fac analize necesare oricarei intervenții cu anestezie generală șii se pornește la treabă.

Reconstructia sanului dupa masectomie

3. CUM SE RECONSTRUIEȘTE SÂNUL? SEAMĂNĂ CU O INTERVENȚIE DE MĂRIRE DE SÂNI?

PROCEDURA CU TESUTURI PROPRII – presupune transferul unui lambou (cum spunem noi fragmentului de țesut ce trebuie mutat)  dintr-o anumită zonă în zona de reconstruit, transfer care se poate face cu sau fără desprinderea completă a acestuia și reaplicarea lui cu refacerea continuității unor vase de sânge care să-l hrănească.

Sunt intervenții delicate, minuțioase, cu un anumit grad de risc, dar  rezultatele estetice sunt bune.

PROCEDURA CU IMPLANT SILICONIC – presupune uneori îngrosarea peretelui din zona de mastectomie, introducerea unui expander ( o pungă de siliconic care se umple progresiv cu ser fiziologic până când creează spațiul necesar introducerii ulterioare a implantului). Dupa ambele variante, trebuie făcute intervenții de simetrizare a celuilalt sân, apoi recontruit mamelonul și areola.

Reconstrucția de sân nu este simplă, necesită mai mulți timpi operatori, dar merita facută, conferindu-i în final pacientei un confort fizic și psihic.

4. CÂT DUREAZĂ RECUPERAREA?

Recuperarea durează puțin mai mult la prima intervenție, între 1-2 săptămâni, celelalte etape fiind ceva mai simple, și cu o recuperare mai scurtă.

5. S-AU TOT SCHIMBAT LEGILE, ESTE DECONTATĂ INTERVENȚIA DE RECONSTRUCȚIE DUPĂ MASECTOMIE?

Reconstrucția cu țesuturi proprii este de multă vreme decontată de Casa de Asigurări de Sănătate. De aproximativ 2 ani a intrat în vigoare și Programul Național de Reconstrucție mamară postmastecomie cu implant, prin care și dispozitivele medicale necesare reconstructiei (expanderul și implantul) sunt decontate.

Doar intervenția de simetrizare a sânului contralateral (poate fi nevoie de micșorarea unui sân prea mare) este  considerată intervenție estetică și nu este decontată.

Pot sa adaug, într-adevăr, că spitalul unde lucrez este în acest program încă de la înființarea lui. Din păcate cererea pacientelor pentru reconstrucție mamară este sub nivelul fondurilor alocate ( și nu numai la Sf. Ioan și în alte spitale), probabil din cauza necunoașterii existenței posibilității reconstrucției prin sistemul de asigurări de sănătate.

6.UN SFAT PENTRU FEMEILE CARE AU ÎNVINS CANCERUL, DAR CARE N-AU CURAJ SĂ APELEZE LA RECONSTRUCȚIE!

Din experiența medicului, efectele sunt foarte mari, mai ales în plan psihologic, în momentul în care te uiți în oglindă și ești la fel ca înainte de boală.

Într-adevăr, deși prima intervenție este mai greu suportată de paciente, pe măsură ce începe să se creeze forma noului sân,  psihicul pacientelor se modifică în bine. În final, uită durerile inițiale și rămâne doar satisfacția reîntregirii corporale, dispariția senzației de mutilare și recăpătarea încrederii în sine. Asta afirmă toate pacientele care au trecut prin această experiență cu final fericit.

Rareori pot exista și probleme care să ducă la un eșec al reconstrucției. Nu este o procedură lipsită de riscuri și probleme.

 

7. DUPĂ INTERVENȚIA DE RECONSTRUCȚIE CE TREBUIE FĂCUT? CUM SE FACE MONITORIZAREA?

Nefiind vorba doar despre o intervenție de reconstrucție, ci de mai multe, între chirurg și pacientă trebuie să se stabilească o legatură de încredere și comunicare, astfel încât să se poată stabili și planifica etapele tratamentului de comun acord. Se fac controale regulate în funcție de fiecare etapă în care ne aflăm, până la final. Ulterior, pe lângă controalele oncologice periodice, se fac și controale la chirurgul plastician. După un an se fac opțional, anual sau la nevoie.

Mulțumesc, Dr. Carmen Giuglea, Șef de Lucrări în cadrul Universității de Medicină și Farmacie “Carol Davila”, departamentul de Chirurgie plastică, Sef de Secție Chirurgie Plastică la Spitalul Clinic De Urgență “Sf. Ioan”, București.

Reconstructia sanului dupa masectomie

4 Comments
 • Alexa
  Posted at 11:32h, 27 January Reply

  din păcate fără simetrizare rezultatul nu poate mulțumi, în cazul reconstrucției cu implant. iar costul simetrizării nu e ușor de suportat pt oricine.

 • Genoveva Stroi
  Posted at 13:00h, 25 March Reply

  Din cate am inteles se deconteaza doar reconstructia sanului care a fost operat. Pai si cum facem mai departe, care e diferenta intre a purta proteza in sutien si a avea doi sani care nu seamana deloc? Serios, e ca si cum m-as opera, supune la anestezii si alte nebunii de-astea pentru a avea. in final, aceeasi problema. Mai bine umplu o cupa de sutien cu sosete dacat sa trec prin ore de operatie ca sa am in final un san care indica nordul iar celalat sudul.

 • Contra
  Posted at 20:18h, 23 October Reply

  Dar areolele mamare?

 • Genoveva Stroi
  Posted at 19:46h, 24 October Reply

  Din cate vad nu ni se ofera raspuns!

Post A Comment