PREMIERĂ ÎN ROMÂNIA. OPERAȚIA DE ȘOLD CARE NU TE ȚINE LA PAT

Operatie in premiera de sold cu protezare

PREMIERĂ ÎN ROMÂNIA. OPERAȚIA DE ȘOLD CARE NU TE ȚINE LA PAT

La un moment dat, în funcție de vârsta la care vom ajunge fiecare dintre noi, vom face coxartroză. Și partea cea mai gravă este că nu prea putem preveni acest proces. Coxartroza este acea boală care erodează cartilajul din șold. Se freacă os pe os, iar durerea ajunge să fie insuportabilă pentru pacient.” – Gregor Kavčič, chirurg Spitalul GH Novo Mesto din Slovenia.

Cam asta este problema de bază care te împinge pe masa de operație. Deși nu sunt date statistice exacte foarte multe, medicii de la noi spun că în fiecare an 35.000 de români au nevoie de o astfel de intervenție chirurgicală la șold ca să poată merge din nou normal.

“Procedura în sine este o procedură extrem de invazivă. Să schimbi un șod înseamnă  să schimbi atât cupa cât și femurul printr-un produs artifical, așa numita proteză totală de șold. O asemenea intervenție chirurgicală până de curând reprezenta o sperietoare pentru majoritatea dintre pacienți. “- Gabriel Dinu, medic primar ortoped, Spitalul Monza

Pe scurt, cam așa e descrisă operația clasică care îngrozește orice pacient! De ce? Pentru că recuperarea este extrem de grea și te ține imobilizat la pat zile întregi, cam o săptămână în cel mai fericit caz. Plus că medicii nu-ți oferă garanția ca vei scăpa complet de această boală.

Personal, la cum arată sistemul de sănătate de la noi n-aș fi crezut că va veni ziua în care să aud că în România, după o protezare de șold pacientul poate pleca acasă pe picioarele lui după 24 de ore. Ei bine, se poate! Într-unul dintre cele mai mari spitale private din București, a avut loc o operație de protezare în premieră cu un dispozitiv revoluționar în țara noastră.

Operatie de sold, spitalul Monza

“Pacientul se poate ridica imediat după operație: o oră, două… Poate să meargă pe picioarele lui dacă se simte bine după anestezie.” – Gregor Kavčič, chirurg

“Sunt pacienți care pot pleca din spital a doua zi, pe picioarele lor. Condiția la externare este să se descurce singuri la toaletă și la masa, să fie independenți!” – Gabriel Dinu, medic primar ortoped, Spitalul Monza

“Principalul avantaj al procedurii este abordarea directă a articulației, fără să sacrificăm mușchi sau nervi, astfel funcția este extrem de puțin afectată. Acest lucru înseamnă în primul rând: moblizare mai rapidă, pierdere minimă de sânge și implicit, minimă traumă pentru țesuturile din jur.” – Gabriel Dinu, medic primar ortoped, Spitalul Monza

Spre deosebire de intervenția clasică, tăietura nu se mai face pe lateralul piciorului, ci pe linia slipului. La încheietura șoldului se face o incizie de 5, 10 centimetri astfel încât medicul să poată monta proteza.

Știu că detaliile tehnice sunt greu de înțeles, dar pentru cei direct interesați, cei care urmează să treacă printr-o astfel de operație e important să cunoască și aceste aspecte ca să poată face o alegere corectă.

Operatie la sold cu proteza de ultima generatie

CE FEL DE PROTEZĂ SE FOLOSEȘTE?

E vorba despre proteza: Corail Hip System, distribuit în România de Ronda Medical. A fost folosită pentru prima dată în Franța, în urmă cu 25 de ani. Acum e dispozitivul de bază pentru astfel de intervenții în peste 75 de țări de pe glob. Slavă domnului că a ajuns și la noi!

Este un pas important pentru medicina din Romania. Știm că mulți pacienți așteaptau de multă vreme această veste. Astazi, am operat doi pacienți – o femeie și un bărbat. O bunică foarte tânără cu trei nepoți și un inginer, ambii foarte activi… Amândoi șchioapătă! ”  Gabriel Dinu, medic primar ortoped, Spitalul Monza

CÂT REZISTĂ ȘI CÂT COSTĂ ACEST TIP DE PROTEZE?

95% dintre proteze ar trebui să reziste 20 de ani. Dar cea mai veche proteză de șold pe care am văzut-o la un pacient, pe care a trebuit să o schimbăm acum o lună de zile, a fost implantată acum 43 de ani.” – Gregor Kavčič, chirurg

Prețul protezelor variază între 6.300 de lei și 10 mii de lei în funcție de materialul din care sunt făcute (plastic, metal, ceramică). Din câte știu, statul român suportă costul protezei prin Casa de Asigurări de Sănătate.

Să vă fie de folos!

18 Comments
 • SAVATIE Mircea
  Posted at 13:11h, 29 August Reply

  Statu roman nu support costul protezei Corail!!!

 • Diaconescu mihaela
  Posted at 11:16h, 29 October Reply

  Cat costa intervenția ?

  • Lorena Burlacu
   Posted at 11:34h, 30 October Reply

   Prețul protezelor variază între 6.300 de lei și 10 mii de lei în funcție de materialul din care sunt făcute (plastic, metal, ceramică). Din câte știu, statul român suportă costul protezei prin Casa de Asigurări de Sănătate.

   • Mihai Viorica
    Posted at 15:36h, 09 January Reply

    D-ra Lorena, protezele Corail sunt si necimentste? Eu am 50 de ani; spitalizarea cat costa ? Estimativ?

 • Andreea ilinca
  Posted at 18:47h, 06 December Reply

  Buna ziua, vrem sa facem aceasta interventie. Unde ne putem adresa, va rog sa imi trimiteti o pers contact, este urgent.

  Va multumesc din suflet.

  Andreea Ilinca

 • Zota Ion Adrian
  Posted at 09:37h, 30 December Reply

  Va rog trimiteti-mi un email cum fac programare la Dnul Dt .Gabriel Dinu cu cat timp anainte.Am inteles pretul este intre 6.300 si10.000.Si daca se poate ce analgezic sa iau pana ajung la operatie,durerile sunt destul de mari cu dificultate la deplasare.Mersul este dificil si a aparut acea diferenta de 2 -3 cm de lungime intre piciorul stang si drept.Va multumesc!

 • Voloşa Alexandru
  Posted at 00:03h, 24 January Reply

  Buna!
  Cit costa interventia chirurgicala?

  • Lorena Burlacu
   Posted at 13:42h, 26 January Reply

   Gasiti toate detaliile pe site-ul celor de la Spitalul Monza! Multa sanatate!

   • Aurel Uiorean
    Posted at 13:07h, 05 November Reply

    Nu e nici un pret al interventiei pe site. Nu raspund nici la solicitarea expresa prin aplicatia “Aflati costurile interventiei” de pe site, nici la solicitarea telefonica.

 • Voloşa Alexandru
  Posted at 16:31h, 24 January Reply

  Sunt cetatean R.Moldova cum m-a pot programa?
  Spoate un contact pentru consultatie?

 • Bobos Valentina
  Posted at 19:33h, 13 March Reply

  Am 49 ani si am o osteoporoza (3,7%) si o coxartroza destul de avansată.Ad dori sa fac operatia cu proteza Coral.
  As dori sa aflu daca este posibilă operatia si cum as putea afla mai multe detalii .

 • Călin Uricaru Luxandra
  Posted at 23:45h, 27 March Reply

  Bună seara,
  Se poate monta o astfel de proteză și unei persoane care s-a născut fără picior?
  Și ar exista posibilitatea să se facă prinderea între aceasta proteză și o proteza te Șold care ii înlocuiește piciorul?

 • Niculae florina
  Posted at 09:37h, 29 April Reply

  Buna ziua,se poate proteza un sold care a suferit de tbc osos in copilarie,mentionez ca soldul nu are articulatie fiind sudate oasele? Va multumesc anticipat

 • Voloșa Alexandru
  Posted at 19:26h, 16 May Reply

  Buna ziua
  6300-10000 e doar costul protezei sau e inclus si interventia cgirurgicala?
  Am 29 ani,timp de 5 ani piciorul sting sa facut mai scurt cu vre-o 5 cm.
  Dureri am numai cind il fortez.
  +37360943619

 • Runceanu Gheorghe
  Posted at 18:13h, 15 September Reply

  Doresc operatie de protezare sold la Dl.doctor Gabriel Dinu,cum procedez?

 • Andreici Verita-Doreta
  Posted at 22:18h, 09 October Reply

  Buna! O astfel de proteza cata garantie are? Am 43 de ani si am deja o proteza de titan de 8 ani de zile si care in urma cu 2-3 saptamani mi a crapat. Ni nu vreau sa ma gandesc la posibilitatea ca trebuie inlocuita,stiind prin ce am trecut in perioada de recuperare,cat e de lunga si de dureroasa.

 • Bicajanul
  Posted at 21:00h, 19 December Reply

  Clinica de Ortopedie a Spitalului Universitar din Szeged – Ungaria. Oameni serioși și profesioniști. Folosesc in mod curent sistemul Pinnacle-Corail. Ordine, curățenie, personal prietenos și eficient.

Post A Comment