Plombe la microscop

Lorena Burlacu la City Dent

Plombe la microscop

Din punctul ăsta de vedere, am noroc. N-am prea intrat în cabinetul stomatologului cu probleme mari și dacă mă gândesc bine chiar nu știu ce înseamnă durerea de măsea.

Dar vreau să plecăm de aici: “Românii au folosit în 2015 în medie, puţin peste un tub de pastă de dinţi, cu o creştere uşoară datorată mediului rural, iar cei din mediul urban schimbă periuţa o singură dată la doi ani, potrivit unui studiu prezentat cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătăţii Orale.” Cam aici suntem. De fiecare dată mi-e rușine să citesc la televizor studii legate de aspectul ăsta. Și stați, mai am cifre… 80% dintre români au probleme dentare şi doar 30% mai au toţi dinţii naturali. România se află pe primul loc în Europa privind numărul de persoane care se simt jenate de aspectul estetic al danturii.

Lorena Burlacu la City Dent

Dacă am înțelege că prevenția e cheia, și-am merge o dată pe an la medic, cel puțin, ne-ar fi mult mai ușor. Și acum să vă povestesc ce-am pățit eu cu microscopul ăsta?! Am ajuns la cabinetul stomatologic cu gura până la urechi și am plecat cu jumătate de față amorțită, după prima anestezie din viața mea. Ca să înțelegeți, tipul acesta de aparat mărește imaginea de 25 de ori. Asta înseamnă că medicul vede cele mai mici, cele mai fine și complexe probleme din structura dintelui. Canale, rădăcini atipice, carii, microfisuri ce nu se observă cu ochiul liber sau cu lupa, se văd cu ajutorul microscopului. Așa am descoperit că mă pândeau vreo două carii și că imi lipseau câteva bucățele de smalț de pe molari.

 

Avantajul major este cel legat de intervenție, însă, mi-a explicat Dan Caminescu, medic specialist endodont. Este printre primii medici din România care au folosit microscopul, adică de prin 2005. Principiul e simplu “ce se vede mai bine, se tratează mai bine” iar tipul acesta de microscop poate fi folosit în aproape toate tratamentele stomatologice. Cele endodontice, în primul rând. Adică orice intervenție pe canal sau “scoaterea nervului”. Este una dintre cele mai întâlnite afecțiuni stomatologice: inflamațiile și infecțiile din interiorul dintelui. Sunt și studii făcute în acest sens care spun așa, că tratamentul endodontic clasic are o rată de reușită de 50-60 la sută, în timp ce utilizarea microscopului asigură o rată de succes de peste 90 la sută.

Lorena Burlacu la City Dent

“Microscopul ma ajuta sa rezolv cazuri complexe, în sensul că pot salva dintele bolnav fără să se ajungă la extracție și mai apoi la implant”, spune Dan Caminescu de la City Dent.
Apoi cariile dentare. Medicul vede exact unde e problema, care-i suprafața afectată și intervine punctual fără să piște și din țesutul sănătos. Sunt chestii de finețe care pot fi reparate. Cum a fost și-n cazul meu. E drept, intervenția durează mai mult, față de una obișnuită. Cam până la 2 ore, depinde de caz.

Tot la microscop mi-am rezolvat și problema smalțului sărit. Da, a fost nevoie de anestezie! Bine că nu mi-e frică de ac… În protetica dentară e iarăși folosit (fațete și coroane) și în parodontologie – operații făcute la microscop sau chiar și pentru un simplu detartraj.

Lorena Burlacu la City Dent

Și mai e ceva interesant, asta dacă aveți o supradoză de curaj. Microscopul are o cameră video încorporată, așa că te poți uita pe un monitor cum decurge intervenția. Personal, nu recomand.
În concluzie, la stomatolog… cu plăcere. Dacă nu doare, echipa e prietenoasă și rezultatul de calitate! Sunt cam 150 de astfel de microscope în toată țara, din păcate nu-l gășiți în toate cabinetele stomatologice. Eu l-am testat la City Dent. Îi găsiți aici, cu tot cu lista de prețuri dacă vă intereseză.

No Comments

Post A Comment