Pastile de slăbit. Da sau nu?

Riscuri pastile de slabit

Pastile de slăbit. Da sau nu?

A fost o curiozitate personală: să aflu dacă se mai cumpără pastile de slăbit la fel cum se întâmpla în urmă cu 4, 5 ani când am făcut zeci de materiale pe tema asta. Era o nebunie atunci. Țin minte că am primit cadou câteva cutii de la o firmă care produce astfel de “minuni” și nu le-am încercat nici până acum de teama reacțiilor adverse. Am intrat ieri pe forumuri și surpriză… e nebunie și mai mare.

“Piața pentru pastile de slăbit este destul de mare. Majoritatea celor care cer/cumpără în farmacie sunt femei 18-60 ani, dar sunt și destui barbați. Bărbați sunt mai mult cei peste 35 de ani, aceștia cumpără de obicei medicamente cu recomandarea medicului, cele care se dau doar pe rețetă.”- Beatrice Speteanu, farmacist dirigine

Dacă atunci erau câteva mărci destul de cunoscute despre care discuta toată lumea, acum sunt zeci de prafuri, de pilule, de ceaiuri pe care le testează “fetele cobai”. Poftiți de citiți! Am șters numele pastilelor pentru că nu ne interesează reclama, nici antireclama.

“Capsula X n-o recomand nimănui, taie pofta de mâncare numai la început, pe urmă organismul o “acceptă” și ai parte doar de amețeli și-o stare de trepidație. Y sunt țepe, la mine fără efect.” – Cristina C.

“Am consumat multe pastile, deși am doar 20 de ani. Primele pastile au fost X, am slăbit mult într-o lună, dar eram leșinată. nimic nu mâncam, tremuram, îmi cădea părul și m-am lăsat de ele dintr-o dată. După ceva timp am pus dublu kg la loc, am consumat și Y, niciun rezultat și Z, iar nimic și sincer nu mai știu câte, mi-am luat tzeapa cu ele, acum mă înfometez,mi-e rușine la câte kilogram am ajuns.” – Mariana L.

“Aș vrea să slăbesc 15 kg, am auzit cam târziu despre această capsulă de slăbit. După scandalul cum că ar conține un drog, cei care au luat, au spus că nu mai are aceelași efect. A mai încercat cineva? Mai are efect?” – Livia A.

Sunt și femei care spun că au slăbit, 5, 7, 10 kilograme. Cu ce riscuri, nici nu vreau să mă gândesc. Fiecare se documentează cum poate, de unde poate și face propria alegere. Puțini sunt cei care întrebă și medicul despre ce înseamnă să slăbești  cu prafuri și pastile. Am rugat-o pe Beatrice Speteanu, farmacist diriginte să ne ajute. Câte feluri de pastile de slăbit există și cam care sunt riscurile.

 • “Sunt pe piață MEDICAMENTE AVIZATE DE MINISTERUL SĂNĂTĂȚII  împotriva obezității, medicamente care acționeaza la nivel central: reduc senzația de foame la nivel cerebral, clasa amfetaminelor (regenon, reductil) se recomandă în cazuri grave de obezitate, au și multe efecte secundare, la nivel cardiovascular, etc
 • DIN GENERAȚIA VECHEA A AMFETAMINELOR: acestea dau și o stare de energie care în timp duce și la epuizare cronică. Pacientul nici nu mai simte oboseala sau nevoia de somn. Se iau 2-3 luni, apoi poate interveni fenomenul de obișnuință cu necesitatea creșterii dozei pentru a obține același efect.
 • MEDICAMENTELE CU EFECT LOCAL: formează o peliculă pe intestine care împiedică absorbția grăsimilor (xenical), cam la fel sunt efectele secundare : în timp se ajunge și la o lipsă de vitamine liposolubile (grase) deoarece nu se mai absorb, pot apărea scaune diareice imediat după o masă bogată în grăsimi, etc.
 • SE MAI FOLOSESC DIURETICELE ȘI LAXATIVELE, dar fără indicația medicului se observă o scădere doar temporară în greutate, se poate ajunge însă la deshidratare, iar laxativele produc și ele obișnuință.
 • CLASA SUPLIMENTELOR ( e o lista foarte, foarte mare) e o combinație de diuretice ( ceaiuri, pastile pe baza de urzică, ceai verde etc), stimulatoare ale metabolsimului ( ceai verde, cafea verde, enzime, ananas, papaya, oțet de mere) cele care act la nivel central ( ceai verde cofeină, oțet de mere, crom), fibre sau combinații mucilaginoase care odată ingerate se umflă în stomac producând o senzație de sațietate, laxative ( crusin sena), etc…
 • EXISTĂ CEAIURI, PASTILE, SHAKEOURI, SPRAY PENTRU GURĂ CU PRINCIPII AMARE care se pulverizează înainte de mese pentru a tăia din poftă, plasturi care funcționează pe principiul presopuncturii.” – Beatrice Speteanu, farmacist dirigine
Știu că pare varianta salvatoare atunci când stai în pat și-ți dorești să slăbești 4 kilograme într-o săptămână sau când ai încercat zeci de diete și te-ai îngrășat la loc, dar nu asta e soluția. Pastilele de slăbit, pe lângă reacțiile fizice în lanț pe care le au, provoacă dependență.
“Sunt femei care veneau direct de la sală, pe mine mă cam speria faptul că multe erau deja foarte slabe și nu voiau să se îngrașe sau voiau să devină și mai slabe. Apoi o mare parte dintre paciente sunt  femei de 30-50 ani care nu mai reușesc să slăbească cum slăbeau pe vremuri ( adică prin înfometare – le-am întrebat lucrul acesta) și apelează acum la suplimente. Mai e și categoria pacienților fără suficientă motivație, adică preferă să înghită o pastilă decât să facă mișcare, să schimbe felul de a mânca ( cu mese regulate), să renunțe la anumite medicamente. Lipsa motivației e în cele mai multe cazuri scuzată de lipsa de timp.” – Beatrice Speteanu, farmacist dirigine

M-am interesat și cea mai mare cerere e pe internet. Completezi câteva date, pot fi și false, dai o adresă unde primești coletul cu pastilele magice și s-a rezolvat.  Am căutat câteva variante și e incredibil ce se întâmplă: majoritatea firmelor le prezintă ca fiind pastile ,,100% naturale”, pentru a scăpa de avizele necesare comercializării medicamentelor.

“Piața suplimentelor nu e foarte bine supraveghată: vedeți capsula de slăbit chinezească care conținea urme de amfetamină. În acel caz chiar a existat și un deces.” – Beatrice Speteanu, farmacist dirigine

Iar eu îmi amintesc cazul de la Iași de anul trecut, l-am prezentat și la știri. O fată de 19 ani a ajuns la terapie intensivă după o supradoză de pastile de slăbit. “Dacă s-ar adopta proiectul meu de lege privind introducerea educaţiei pentru sănătate ca materie obligatorie de studiu, tinerii ar fi informaţi cu privire la riscurile la care se expun şi ar duce la eliminarea multor situaţii tragice”, spune conf. dr. Ciuhodaru.

 Până la dacă… e cale lungă, mai ales la cum se mișcă lucrurile în țara noastră. Rețineți, nu tot ceea ce găsiți pe internet înseamnă informație de calitate. Pastilele de slăbit sunt recomandate și presecrie de medic în cazurile de obezitate. Când vrei să dau jos 4, 5, 7 kilograme mânânci sănătos, faci sport și s-a rezolvat.
“Ce nu vor sa înțeleagă mulți dintre pacienți este că nu exsită o pastilă minune de slăbit, încerc să le spun că dacă ar exista nu ar mai fi o țara de obezi cum e America, care e și cea mai mare consumatoare de pastile de slăbit.”  – Beatrice Speteanu, farmacist dirigine
 Vă las la final efectele adverse și vă rog să nu vă lăsați păcăliți de reclame și nici de prospectul care vă garantează că 10 pilule luate timp de două săptămâni vă transformă în fotomodel.
REACȚII ADVERSE ALE PASTILELOR DE SLĂBIT:
 • nervozitate
 •  insomnie
 • tensiune arterială mare
 • palpitaţii
 • probleme digestive
 • dureri de cap
 • ameţeli
 • transpiraţie excesivă
 • tulburări ale ciclului menstrual şi ale libidoului
 • DEPENDENȚĂ
1Comment
 • Rosu Eleonor
  Posted at 14:11h, 18 April Reply

  In mare parte ai dreptate in acest articol, dar sa nu uitam ca totusi sunt si firme de renume din afara Romaniei care product suplimente dietetice foarte eficiente. Totul depinde ce cumperi si de unde cumperi. Intr-adevar piata este plina de pastile de slabit false si pline de reactii advere. Reductil si toate produsele de cu sibutramina care au fost recomandate sub stricta coordanare medicala au dus la decese, Cand iei o pastila de slabit sau orice supliment dietetic trebuie sa citesti si alte opinii despre acel produs, afla cine a fabricat acel produs si sub ce conditii. Sunt branduri renumite in lume care produc suplimente eficiente in slabit si sunt folosite in mare parte de sportivi profesionisti, trebuie doar sa stii sa cauti.

Post A Comment