Ne trăim viețile cu ochii pe ceas

Cat trebuie sa muncim pe zi

Ne trăim viețile cu ochii pe ceas

Trăim pe repede înainte. Ca niște roboți. Muncim mult, dormim puțin, tragem de noi când bateriile sunt pe roșu să ne facem câte-o plăcere. N-apucăm să ne bucurăm de ea. E dimineață și o luăm de la capăt. Suntem obosiți, plictisiți, răi, încruntați, depresivi. Nu ne mai bucură nimic!

Ne abandonăm 20 de ore pe zi și apoi ne întrebăm când a trecut timpul și cu ce-am rămas. Ieșim pe pierdere în fiecare lună și ne amăgim că “de mâine ” avem grijă de noi, de ce e important pentru sufletul, corpul și mintea noastră. Ne mințim, ne vindem iluzii ieftine și avem impresia că luăm timpul peste picior.

Lăsăm viața să treacă printre noi. Suntem mult prea implicați în nimicuri ca să avem timp pentru ce contează.

Trăim în relații nefericite, în corpuri greoaie pe care nu ni le recunoaștem în oglindă. Conștientizăm că e nevoie de schimbare, de nou, de sport, de organizare, că viața înseamnă și altceva, dar cine e în stare? N-avem timp, n-avem energie, ne lipsește voința. Am uitat că viața înseamnă ECHILIBRU.

E vorba despre MANAGEMENTUL  TIMPULUI 3 x 8! 8 ore somn, 8 ore serviciu și 8 ore pentru activități sociale.” – psihoterapeut, Constantin Cornea

“Trăim într-o societate în care totul se petrece pe repede înainte, din dorința de a atinge succesul. Astfel școala nu mai reprezintă o instituție de cultură, ci doar o etapă obligatorie ce poate și trebuie cumva păcălită. Facultatea nu etalează ce este mai bun în societate, iar licența este doar de formă. Despre master și doctorat știm cu toții din presă ce se întamplă.

Modelele sociale de succes se dovedesc imagini de carton, cu un trecut găunos și lipsit de o logică profesională. Vedetele sau vip-urile ce apar în mass media au un discurs analfabet, sunt îmbracate în haine scumpe, încercând astfel să își creeze valoare din formă și imagine, nu din conținut. Aceasta este societatea în care individul trebuie să își găsească rostul, reperele și valorile.”

O civilizație care a depășit puterea de adaptare a omului. E ceea ce se traduce prin: depresie de epuizare!

AȘA AR TREBUI SĂ ARATE FIECARE ZI: 8 ore somn. 8 ore serviciu. 8 ore viață socială

 • 8 ore de somn, pentru a avea timp să vă refaceți. O persoană care nu doarme îndeajuns nu se poate utiliza 100%. Odihna reface creierul și trupul.
 • 8 ore serviciu, nici un om nu poate munci productiv mai mult de 8 ore. Pentru că serviciul trebuie privit doar prin prisma productivității, nu a eroismului ce consta în cine și cum rezistă cel mai mult. De aceea, capacitatea de lucru poate fi maximizată doar în cele 8 ore.  Sunt însă persoane care au probleme și le ascund cufundându-se în muncă.
 • 8 ore activități sociale, cele 8 ore de muncă sunt pentru a avea bani pentru activități sociale, iar 8 ore de somn vă asigură că sunteți apt să vă bucurați de viață. De aceea aveți nevoie și de cele 8 ore de activități sociale. Indiferent daca vorbim de: sport, întâlniri cu prietenii, activități culturale, plimbat în parc, luat masa…

Cu cât vă apropiați mai mult de această ecuație, cu atât vă veți bucura mai mult de viață. Sau invers, cu cât veți fi mai departe, problemele fizice sau psihice vor deveni un mod de trăi. Nu căutați scuze, nu încercați să vă ascundeți după deget.  – psihoterapeut, Constantin Cornea

Trăiți mai mult pentru voi, mai puțin pentru ceilalți! Cu drag, eu!

3 Comments
 • Stefan Avramescu
  Posted at 09:23h, 20 March Reply

  De acord cu cele spuse. Însă, fiecare ne-am adaptat societății în care trăim. E o societate în care lucrurile se petrec într-un ritm alert și cu care trebuie să ții pasul. Este preferabil, într-adevăr, să poți avea un program normal, cu 8 ore somn, 8 ore munca, 8 ore activități sociale, dar aici intervine lumea în care trăim. A schimba stilul de viață de la ritmul alert la un stil de viață echilibrat se poate realiza, dar cu anumite costuri. Îmi vin în minte spusele unui neurolog: stilul de viață nu se poate schimba pentru că ești captiv în societatea actuală, dar poți încerca să nu duci totul la extrem.

  • Lorena Burlacu
   Posted at 15:45h, 20 March Reply

   Multumesc pentru reactie! Sa auzim de bine 🙂

 • Constantin I
  Posted at 01:08h, 27 October Reply

  Articol publicat in luna ianuarie ( nu e precizat anul) (problema multor site-uri : parca totul e efemer, totul fiind de “anul ãsta” sau anul nu mai conteazã. O reactie în martie si o reactie la reactie in aceeasi zi. Articol teoretic pentru majoritatea oamenilor indiferent de vârstã . Aparent un articol si despre ce nu reuseste autorul și autoarea textului / autoarea postării si multi altii inclusiv eu. De ce? Pãi dacã iei ca intangibile 8 ore de somn si 8 ore de serviciu ( desi sint multe meserii in care 8 ore e un obiectiv irealizabil : medicinã ( chirurgie, gãrzi în spitale etc) , IT , casnicã si multe altele) dacã scazi din cele 24 de ore deplasarea la si de la scoalã, serviciu, vizitele la medic, studiul pentru școalã sau meseria practicată, gãtitul, curățenia casei , ajutatul copiilor la teme, cumpărăturile, luatul mesei (3 mese pe zi?) (l-aș exclude din activitați sociale chiar de-ar fi în afara casei) rămâne puțin timp pentru “tine”. Dacă ai copii de anumite vârste și nu-i neglijezi îți garantez că n-ai cum să ai 8 ore pentru activităti sociale. In plus nu știu ce meserie / activitate nu presupune învățare continuă (poate cea de psihoterapeut? – cred că nu) Dacă ești singur s-ar putea pe perioade scurte să poți să ai mai multă grijă de tine. Si mai e ceva : nu ține numai de voință, organizarea timpului . Depinde și de resurse . Or resursele necesare pentru o viață “normală” nu prea mai pot fi obținute numai din 8 ore de serviciu. Ține și de energia și starea de sănătate sau de lipsa ei. Mă opresc aici scrisul pe telefon nu e punctul meu forte.. 27 oct 2018; 01:08 (GMT +3)

Post A Comment