MAMOGRAFIA CU SUBSTANȚĂ DE CONTRAST. DIAGNOSTIC RAPID ȘI PRECIS

Mamograful cu substanta de contrast

MAMOGRAFIA CU SUBSTANȚĂ DE CONTRAST. DIAGNOSTIC RAPID ȘI PRECIS

Potrivit statisticilor, cancerul de sân rămâne principala cauză de deces în rândul femeilor la nivel global. Potrivit Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România mortalitatea cauzată de cancerul de sân este de 36%, peste 7000 de femei fiind diagnosticate anual cu cancer de sân, acest tip de cancer fiind și principala cauză de mortalitate la femei.

Deși zilnic sunt depistate noi cazuri de cancer de sân, în țările europene și în SUA mortalitatea cauzată de acest tip de cancer este în scădere, într-un procent considerabil. Potrivit American Cancer Society (ACS), în SUA, de exemplu, acest procent este de 40%. Cu excepția self-screeningului, efectuat prin palparea perioadică a sânilor, pricipalul factor de reducere a mortalității cauzată de cancerul de sân este depistarea precoce a acestui tip de cancer prin MAMOGRAFIE.

În special după vârsta de 40 de ani, mamografia este investigația cea mai sigură, care poate detecta semnele primare ale cancerului de sân. Sunt însă foarte multe femei care se tem să-și facă o astfel de investigație. Din motive diverse: că iradiază, că e dureroasă, etc. Nu intru în detalii, despre altceva vreau să vă vorbesc: despre cea mai nouă tehnologie în materie de mamografie: mamograful Pristina GE cu substanță de contrast există și la noi, la clinica MEDICUM din București.

Iată care sunt principalele beneficii ale MAMOGRAFIEI CU SUBSTANȚĂ DE CONTRAST, raportat la celelalte tipuri de investiganții (mamografie digitală, mamografia cu tomosinteză, IRM mamar etc.):

 1.  Oferă un diagnostic rapid și precis al cancerului mamar, mai ales în sânul dens.
 2.  Tranșează diagnosticul de benignitate sau malignitate în cazul leziunilor discordante mamo/eco(US) care sunt leziuni mamare benigne, dar cu risc crescut de malignizare și care au un aspect imagistic fals pozitiv în cele două metode.
 3. Vizibilitatea mai bună obținută la mamografia cu contrast (CESM), comparativ cu IRM-ul, datorită evidențierii mai clare a celulor tumorale, chiar și a celor cu o vascularizație săracă.
 4. Acuratețea imaginii, datorată faptului că la mamografie nu există artefacte de mișcare care pot fi întâlnite la examinarea IRM, sânul fiind comprimat și menținut într-o poziție fixă, aproximativ 20 secunde.
 5. Rezoluția spațială sau puterea de detaliu a acestui tip de mamografie este de 10 ori mai mare decât rezoluția spațială a IRM-ului!
 6. Detectarea cancerelor secundare intramamare atinge un procent de 96%, fiind similară cu cea a IRM-ului.
 7. Are mai puține rezultate fals positive comparativ cu IRM-ul.
 8. Pune diagnosticul în recidivele cancerului mamar după tratamente de tip chimioterapie sau tratament chirurgical.
 9. Se poate efectua și bilateral, ca orice mamografie digitală obișnuită.
 10. Urmărește evoluția tumorală sub tratament chimio și radioterapie.
 11. Nu este influențată de fazele ciclului menstrual.
 • Există mitul că mamografia iradiază. Mamografia cu substanță de contrast este o tehnologie iradiantă pentru paciente?

Deși există o creștere mică a dozei de iradiere față de mamografia digitală, în timpul examinării mamografice cu contrast vor fi efectuate două expuneri, pe o singură compresie a sânului, cu energii diferite, respectiv: energii joase, utilizate într-o mamografie clasică și energii înalte, utilizate pentru evidențierea doar a substanței de contrast din vasele tumorale. Această expunere bifazică din timpul mamografiei cu substanță de contrast, va crește doza de iradiere a țesutului glandular cu doar 20% față de doza primită la o mamografie digitală clasică, ce presupune o singură expunere. Cu alte cuvinte, doza de iradiere a sânului în expunerea din faza a doua, respectiv aceea care utilizează energiile înalte, va fi cu 80% mai mică comparativ cu doza absorbită de fiecare sân în parte într-o expunere digitală clasică“. – Dr. Nicolae Cristian Florin – Medic Primar Radiologie și Imagistică Medicală, Clinica Medicum.

 • Acest tip de investigatie este neplacuta sau dureroasa?

Creat de cercetători femei pentru femei, mamograful Pristina GE a fost prevăzut cu un mecanism de autocontrol în compresia sânului. Compresia se execută de către pacientă, după poziționarea sânului de către tehnicianul radiolog, cu ajutorul unui dispozitiv wireless, pe care pacienta îl ține în mână liberă, oferind astfel un grad sporit de confort în timpul examenului mamografic, ceea ce ajută la reducerea durerii și a anxietății pacientei. Caracteristicile ergonomice au fost concepute special pentru ca aparatul să fie cât mai confortabil. Toate părțile ce vin în contact direct cu sânul, sunt rotunjite blând. Sistemul dispune de cotiere confortabile, care relaxează mușchii pectorali pentru a simplifica poziționarea, compresia și achiziția imaginii“.  – Dr. Nicolae Cristian Florin – Medic Primar Radiologie și Imagistică Medicală, Clinica Medicum.

 • Care este durata de efectuarea a examinarii si durata de raspuns?

Marele avantaj al acestui tip de mamograf este răspunsul rapid în comparație cu alte dispozitive. Durata examenului mamografic cu substanța de contrast va fi de maxim 10 min, iar rezultatul poate fi comunicat pacientei in urmatoarele 10 min Metoda este considerate ca o alternativa, mult mai ieftina si mai rapida a examenului IRM mamar cu substanta de contrast, avand o sensibilitate similara acestei metode-de 93,6% si un indice de predictibilitate de 100%. Datorita acestor avantaje si a gradului de predictibilitate a diagnosticului, mamografia cu substanta de contrast reuseste, de cele mai multe ori , sa evite dignosticarea prin punctie biopsie mamara.” – Dr. Nicolae Cristian Florin – Medic Primar Radiologie și Imagistică Medicală, Clinica Medicum.

În final vreau să-i felicit pe cei de la MEDICUM pentru o campanie minunată: O femeie are 100 moduri de a privi viața, 100 de zâmbete diferite și 100 de întrebări pe zi. Astăzi, la Clinica Medicum, întrebările zilei au fost despre sănătatea sânilor, prin funcția și rolul lor, sigur, cel mai complex organ al femeii, după creier.

Prima întrebare pe care am adresat-o în cadrul acestei campanii este legată de mastectomia “profilactică”. Cine anume ia decizia îndepărtării chirurgicale a sânilor, în scop profilactic, medicul sau pacienta?

Decizia de a efectua o mastectomie aparține în primul rând chirurgului. Chirurgul este cel care pune indicația de mastectomie, sigur că decizia se ia de comun cu pacienta, în mod firesc. Decizia de a efectua o mastectomie în scop preventiv, în scop profilactic, la pacientele la care determinările genetice ne arată că există un risc foarte mare ca această pacientă să dezvolte un cancer de sân rămane o problema delicată, undeva la granița dintre chirurgie și multe alte aspecte, pentru că, evident, avem de-a face cu o boală extrem de complexă, cu un organ extrem de complex și lucrurile nu sunt simple,  în sensul că: “haideți să scoatem sânii și atunci știm că o să stăm liniștiți”. Este o decizie care trebuie atent cântărită, decizia trebuie luată atunci când știm că riscurile depășesc beneficiile pe care le-am avea lăsând pacienta doar într-un program strict de urmărire și atunci când ne gândim că riscurile sunt extrem de mari și lucrurile acestea ar afecta nu numai calitatea vieții, ci inclusiv perioada de supraviețuire, pentru că riscul apariției unui cancer de sân poate influența supraviețuirea unei paciente, atunci sigur că decizia este cea de a face un gest profilactic destul de radical chirurgical și de a face această mastectomie bilaterală, care nu este o intervenție chirurgicală anodină. Nu este un lucru simplu, nu este o plimbare printr-un parc.” – Dr. Octav Ginghină, medic chirurg oncolog.

Cu cei doi medici:  Dr. Nicolae Cristian Florin și Dr. Octav Ginghină ne vom vedea și joi, cand vom discuta pe larg despre o problemă de foarte mare actualitate: “Cancerul de sân poate fi, până la urmă, prevenit?

Vă asteptăm, pregătiți-vă întrebările?

No Comments

Post A Comment