KARMA, PRIMEȘTI CEEA CE DĂRUIEȘTI

Karma, principii

KARMA, PRIMEȘTI CEEA CE DĂRUIEȘTI

Nu poți să arunci o piatră într-o apă fără să creeze valuri… Nu poți să faci rău, fără să înveți să faci și bine… Nu poți să treci prin foc și sabie sentimentele unei persoane fără ca sentimentele tale să nu treacă printr-un purgatoriu la un moment dat… Nu poți să produci suferință fără să nu înțelegi ce înseamnă experimentând-o la rândul tău…

E la moda cuvântul karmă. Pățești ceva, de regula ceva rău, și imediat se găsește o persoană să-ți răspundă: Eee, karma…bat-o vina!

Am căutat, am citit, am întrebat oameni care se pricep ce înseamnă karma asta și în ce măsură culegem ceea ce semănăm, vorba proverbului… Dacă vă analizați puțin acțiunile, o să înțelegeți că lucrurile care vi se întâmplă au un sens.

Karma înseamnă să-ți înveți lecțiile, să-ți găsești scopul… Karma în limba sanscrită înseamnă „acțiune” și este echivalentul a ceea ce Newton a numit „fiecare acțiune trebuie să aibă o reacție”. Karma este principiul cauză-efect aplicat în tot ceea ce facem. Cum iubim, așa suntem iubiți! Cum respectăm, așa suntem respectați! Urâm, invidiem, fix asta primim… ca recompensă. E simplu!

Karma nu înseamnă neapărat ceva rău, și nu are decât o legătură extrem de vagă cu ideea creștină de “păcat”. Nu este o pedeapsă, deși cei mai mulți dintre noi asta credem. Este pur și simplu legea firii. Faptele bune se vor întoarce cândva la tine, la fel ca și cele negative. Depinde ceea ce proiectezi în viață, în fiecare moment.

CELE 12 PRINCIPII ALE KARMEI – Steven L. Hairfield, explică noțiunea de karma și principiile karmei:

 1. PRIMEȘTI CEEA CE DĂRUIEȘTI – Culegi ceea ce semeni, ceilalți sunt ceea ce TU ești cu EI. Ceea ce ți se întâmplă este o consecință a ceea ce ai făcut la un moment dat. Vrei iubire în viața ta? Liniște? Vrei prieteni adevărați? Fii iubire, liniște, fericire, fii un prieten adevărat.
 2. PRINCIPIUL CREAȚIEI – Viața în sine este o minune. O minune a creației, a universului. UNIVERSUL SUNTEM ȘI NOI. Ceea ce se întâmplă în exteriorul nostru este o manifestare a ceea ce se întâmplă în interiorul nostru. Înconjoară de ceea ce-ți dorești în viața ta.
 3. PRINCIPIUL SMERENIEI – Cu cât opui mai multă rezistență unui lucru cu atât mai mult vei atrage acel lucru în viața ta. Atitudinea este totul. Acceptarea deschide multe uși,  îți oferă soluții, posibilități.
 4. PRINCIPIUL CREȘTERII – Uneori spunem că totul s-ar schimba în viața nostră dacă oamenii, circumstanțele, locul.. ar fi altfel. Rareori ne punem problema că poate noi ar trebui să fim altfel. Creșterea și evoluția încep cu noi. În momentul în care ne schimbăm noi înșine din interior, viața nostră va începe să se transforme în mai bine, în mai frumos.
 5. PRINCIPIUL OGLINZILOR (PRINCIPIUL SACRU AL RESPONSABILITĂȚII) – Suntem responsabili pentru ceea ce ni se întâmplă. Noi înainte de toate, noi înaintea celorlalți. Ești oglinda celorlalți, ceilalți sunt chiar oglinda ta. Mediul în care te afli te oglindește la fel cum îl oglindești și tu pe el. Iar în momentul în care ceva  nu merge cum trebuie în viața ta, gândește-te că poate ceva nu merge cum trebuie nici în interiorul tău.
 6. PRINCIPIUL SINCRONICITĂȚII (PRINCIPIUL CONEXIUNII) – Totul contează în acest Univers, totul este conectat. Totul este o unitate bine sudată chiar dacă nu realizăm acest lucru. Iar noi contribuim. Totul este sincron, lucrurile se întrepătrund.
 7. PRINCIPIUL SACRU AL DIRECȚIEI ȘI AL MOTIVELOR – Atunci când urci și vrei să ajungi undeva, pașii tăi conduc către aceeași țintă. Niciunul nu este mai important sau mai puțin important decât celalalt, toți sunt importanți. Fiecare te duce către celălalt și așa mai departe.
 8. PRINCIPIUL SACRU AL DISPONIBILITĂȚII – În momentul în care crezi cu tărie și din tot sufletul în ceva anume și crezi că este autentic, adevărat, mai devreme sau mai târziu, într-un anumit moment din timp, va trebui să probezi și să demonstrezi acel adevar. Mai devreme sau mai târziu, ți se va cere sa pui în practică tot ceea ce ai învățat.
 9. PRINCIPIUL LUI AICI ȘI ACUM – Nu contează ACOLO, nu contează ATUNCI. Acolo și atunci te împiedică să fii pe deplin fericit AICI și ACUM. Concentrează-te asupra prezentului. Trăiește-l fără să te gândești la ceea ce a fost, la ceea ce va fi. Din trecut învață, nici mai mult nici mai puțin, decât atât cât ai nevoie. Din viitor, ia-ți speranța.
 10.  PRINCIPIUL SCHIMBĂRII – Universul ne atrage atenția atunci când suntem pe un drum greșit și nu pe cel pe care ar trebui să fim. Unele lucruri și situații se vor repeta, iar și iar, uneori suparator, până când învățăm să o acceptam, până când ne învățăm lecțiile. Oricât ne-am opune, schimbarea este inevitabilă. Mai devreme sau mai târziu, tot va trebui înfruntată.
 11. PRINCIPIUL RĂBDĂRII ȘI AL RECOMPENSEI – Dacă îți dorești ceva cu adevărat și este lucrul de care ai cu adevărat nevoie, nu te aștepta să-l primești peste noapte și în niciun un caz pe nemeritate. O mare recompensă presupune un efort pe măsură. Înarmează-te cu răbdare, depune eforturi pentru a ajunge la el, lupta pentru a-l merita, dă-ți osteneală pentru el. Persistă. Nu ceda prea devreme, prea curând. Recompensa vine în momentul în care ești pregătit.
 12. PRINCIPIUL VALORII ȘI AL INSIPRAȚIEI – Valoarea unui lucru este direct proporțional cu energia și intenția pe care le-ai investit în acele lucruri. În momentul în care investești timp, efort, energie în ceva anume, la un moment dat iei înapoi de la el cel puțin o parte din ceea ce ai investit.

Țineți minte, nu poți să urăști, să mutilezi, să provoci suferință în alte suflete fără să înveți lecția suferinței la rândul tău iar mesajul pe care îl aduce filosofia Buddhista prin teoria karmei este simplu: practică bunătatea, iubirea în tot și-n toate iar universul te va răsplati cu bunatate!

No Comments

Post A Comment