Despre cafea, fără secrete!

Cafeneaua de la Hanul lui Manuc

Despre cafea, fără secrete!

Știți vorba aceea: omul sfințește locul… Poate că n-aș fi scris niciodată pe blog despre cafea dacă nu-l cunoșteam pe Mihail Florescu. Un domn boem, cult, elegant, care a înlocuit profesia de avocat cu pasiunea incredibilă pentru cafea. Și bine a făcut! 🙂

“În urmă cu 35 de ani am plecat din țară în Italia unde m-am și căsătorit. Acolo m-am lipit de un domn, Sandrolini, care făcea cafea. Întâmplător a început să-mi placă foarte mult. După 10 ani m-am întors în țară cu credința să fac avocatură, nu mi-a ieșit. Am început cu un cuptor de cafea și de aici am povestea mea de 25 de ani. Consider eu că am adus cultura cafelei espresso în România, fiind primul care a făcut asta în 1991.” – Mihail Florescu, creatorul mărcii Leonard Caffe

Mihail Florescu despre cafea

A creat un brand de succes, a reușit să fie distribuitor și furnizor de cafea al Casei Regale și este singurul din România care exportă cafea dincolo de ocean, în Statele Unite ala Americii și chiar în țara cafelei, în Italia.

“Sunt foarte mândru, să văd cum patronii  locațiilor din aceste țări se delectează cu această cafea, au învățat și sloganul: Cea mai bună cafea, pe onoarea mea!” – Mihail Florescu

Cafeaua cea mai bună e aceea care-ți place, care-ți dă satisfacție, m-a învățat Mihai Florescu, dar trebuie să fie o cafea de calitate. Așa te respecți pe tine, îți respecți organismul și sănătatea. Nu știu cât de bine stăm la acest capitol, noi românii. Ne plece să consumăm, dar suntem mai puțin preocupați de cultul cafelei. Recunosc, nici eu n-am știut până astăzi ce înseamnă o cafea bună și nici cum trebuie să o consum corect. Acum îmi dau seama că am testat prin țările în care am ajuns tot felul de sortimente și am băut și cafea de calitate, dar n-am prea știut să apreciez, să mă bucur de gust, de aromă sau de energia pe care mi-a dat-o.

“O întâlnire cu mine, alta cu altcineva care se pricepe, și uite așa o să  deveniți mai exigenți. Toate chestiile acestea de a educa oamenii fac parte ulterior din aprecierile pe care le faci într-o locație.” – Mihail Florescu

CUM SE FACE CORECT CAFEAUA LA IBRIC

  • Ibricul trebuie să fie în general de aramă și căptușit cu cositor, știți, cuprul este foarte sensibil la căldură, la uleiuri. Atenție! Acest tip de ibric nu trebuie spălat niciodată cu detergent de vase, cu apă și atât.
  • Se pune apa, se lasă să clocotească, se pune o linguriță, două de cafea, depinde cât de mare e ibricul și se face infuzie. Cafeaua la ibric nu se fierbe niciodată, aici e marea greșeală pe care o făceam și eu în tinerețe.
  • Și la sfârșit după ce ea s-a sedimentat, se duce zațul la fund și se mai pune puțină cafea pentru acea spumă.
  • Nu faceți greșeala să beți apă după cafea. Apa se bea de fiecare dată înainte, o gură de apă pentru clătirea papilelor gustative, ca apoi să simți gustul, aroma.
  • Se poate pune foarte puțin zahăr, dar zahărul alterează gustul normal. Un praf dintr-o linguriță atunci când beți o cafea mai tare, robusta, puteți pune.
  • Ca să-i iei aciditatea, pentru cine dorește și are probleme, poți să pui și două, trei picături de lapte, laptele îmblânzește
  • O cafea bună cere o a doua cafea.

Leonard Caffe

Degeaba e preparată corect dacă boabele de cafea nu sunt de calitate, nu sunt prăjite corespunzător și combinate după niște reguli, nu foarte complicate. În asta stă, de fapt, secretul.

CA SĂ FACI O CAFEA BUNĂ TREBUIE SĂ AI CELE TREI  M-URI: MAȘINA DE CAFEA, MÂNA OMULUI ȘI MISCELE, ADICĂ AMESTECUL DE CAFEA

“Eu sunt pentru miscele, un amestec de 5, 6 tipuri de cafea dintre care una, neapărat una să fie robusta, adică o cafea mai tare, cu un gust mai puternic, care-i dă corp, grad de cofeină, e acea cremă care se face la espresso. Cafeaua de dimineață trebuie să conțină un tip de cafea robustă. Cafelele arabice sunt mult mai dulci, mult mai prietenoase, sunt cafelele recomandate după amiază, au un grad mai mic de cofeină.” – Mihail Florescu

Aici aș vrea să vă explic puțin. Pe piață, cele mai multe sortimente de cafea conțin fie 100% cafea Arabica, fie 80 % Arabica și restul Robusta, ceea ce înseamnă o cafea obișnuită, nu foarte aromată, nu foarte concentrată. Pentru alt timp de combinații trebuie să aveți curaj să intrați în magazinele de specialitate, sau să mergeți direct la sursă, în cafenele cu tradiție.

  • Cafeaua Arabica – gust aromat, fructat, grad scăzut de cafeină
  • Cafea robusta – are de două ori mai multă cafeină, gust mai puternic, cremă mai multă

“Avem trei continente unde se produce cafea, ideal este să iei câte două de pe fiecare continent să le combini. Este exact ca vinurile acelea, combini soiuri diferite. Am făcut un înconjur de o lună de zile în marea Caraibelor. Am fost pe plantații. Este o emoție profundă când vezi florile albe ale cafelei, ulterior se transformă în măceșe, să miroși, să stai de vorbă cu micii producători, e senzațional. Eu am 25 de tipuri de cafele din tot atâtea țări de origine pe care le prăjesc.” – Mihail Florescu

Mirosul cafelei proaspăt prăjite, aș vrea, dar n-am cum să-l descriu. E ceva ce-ți trezește toate simțurile. Dacă sunteți tentați, vă vând un pont: în ultima sâmbătă din fiecare lună puteți să vedeți live procesul într-una dintre cafenelele Domnului Florescu, cea de la Hanul lui Manuc, Leonard Caffe. Găsiți acolo cafea cu povești…Este un loc foarte frumos, o cafenea parcă ruptă din Bucureștiul interbelic, decorată cu obicte vechi, colecționate tot de distinsul domn.

Mihail Florescu despre Leonard Caffe

Și pentru că tot vin sărbătorile și intrăm în pană de idei la capitolul cadouri, am două propuneri total diferite: una cuminte, cealaltă ușor obraznică: Cafeaua Bunicii și Cafeaua Vampirului. Prima dintre ele este o cafea sănătoasă, bună la gust, făcută din năut și fără cofeină. Cea de-a doua e iute şi ciudată ca Vlad Dracul, exotică ca Orientul şi fierbinte ca Transilvania, spune domnul Florescu. Sunt ambalate impecabil, cu ceară naturală, cu sigiliu.

“În nebunia mea, cum cred eu că sunt un creativ, zic, măi, dar o cafea, așa, să iasă în evidență. Mi-a venit inspirația și m-am gândit să fac această cafea a Vampirului.  Are scorțișoară, ardei iute și puțin rom.O poezie! Cafeaua Bunicii este un cadou pentru mama mea care iubea foarte mult năutul.” – Mihail Florescu

Și o ultima recomandare… Cum se bea corect cafeaua? Mihail Florescu : “În pat… 🙂 Cafeaua este bucuria de-a te trezi dimineața!”

Cafeaua este și bucuria mea! Să vă fie de folos! Cu bine!

Lorena Burlacu la Leonard Caffe

 

 

 

2 Comments
  • Mircea Alexadru
    Posted at 17:22h, 11 November Reply

    Cea mai buna cafea se bea cu prietenii,cu iubita,in gradina intre trandafirii infloriti si zgomotul apei din fantana!

Post A Comment