De cine ne îndrăgostim?

Lorena Burlacu

De cine ne îndrăgostim?

“Cine se aseamănă se adună” sau nu…

Am văzut atât de multe povești de dragoste rupte-n bucăți și am atât de multe cupluri nefericite sub ochii mei, că mi-e foarte greu să cred că oamenii potriviți se atrag și se găsesc ÎNTOTDEAUNA. Cred altceva, compatibilitate 100% într-un cuplu nu există, degeaba o căutam. Mai bine o construim. Cred că fiecare EL sau EA care trece prin viața noastră lasă sau ia ceva, în funcție de lecțiile pe care le avem de învățat. Păcat că nu suntem suficient de maturi să înțelegem asta și obosim. Obosim să oferim, obosim să primim. Ne grăbim, ne mințim și căutăm răspunsuri acolo unde nu există.

Cât de greu este să găsești persoana compatibilă. Ține de noroc, ține de alegeri, de feeling? Cum se simte compatibilitatea în cuplu? Ce faci dacă descoperi că omul de lângă nu e EL? Rămâi resemnată într-un aparent confort, sau pleci și-l cauți pe al tău cu riscul să găsești un alt “incompatibil?” I-am pus toate întrebările, Alinei Iliescu, psihoterapeut, personality profiler și fondator ARI love.

Din 1000 de persoane, 2 sau 3 sunt compatibile. Toți avem creionată în minte persoana ideală, iar creierul nostru are capacitatea de a umple și a completa acele goluri din structura psihică a celuilalt. Asta înseamnă că avem tendința să idealizăm persoana cu scopul de a ni se potrivi cât mai bine.” – Alina Iliescu

Este acea perioadă “lapte și miere” de la începutul fiecărei relații, dar asta nu înseamnă compatibilitate. Înseamnă proiecție. Pe de-o parte oamenii caută pe cineva care să-i completeze, să găsească în celălalt ce le lipsește, pe de altă parte, să fie suficient de asemănător. E un soi de formulă chimică…greșită! O stare bolnăvicioasă prin care te legi de omul de lângă  tine ca să-ți câștigi fericirea. Nu asta este soluția, trebuie mai întâi să fim împăcați cu noi.  Nu avem nevoie de “cealaltă jumătate ” ca să fim compleți.

Dacă propriul echilibru emoțional ne lipsește, vom avea tendința să respingem un partener echilibrat deoarece este prea diferit de noi. Căutăm la persoanele de care ne îndrăgostim să fie ceea ce am fost noi în trecut, ceea ce suntem înprezent sau ceea ce ne dorim să devenim. Un fel de oglindă a trecutului, prezentului sau viitorului nostru.”Alina Iliescu

Cruntul adevăr este că oamenii își aleg de cele mai multe ori partenerul care li se potrivește pentru moment, cu timpul fac compromisuri și de cele mai multe ori trăiesc așa toată viața: se împart între suferințe și frustrări. UNDE GREȘIM? Eu sunt de părere că atragem în viața noastră fix ceea ce suntem, iar destinul nu ne dă nimic în plus!

Avem atât de multe exemple în jurul nostru, unde se vede cu ochiul liber că partenerii respectivi nu se potrivesc. Majoritatea preferă să trăiască așa,  decât să schimbe ceva. Este mai confortabil să trăiești cu persoana pe care o cunoști deja, decât să consumi energie pentru a găsi alta.” – Alina Iliescu

Așa cum foarte frumos mi-a explicat Alina, ideal este să găsim acea persoană care să ne ajute să creștem, să ne atingem potențialul, să ne rezolvăm traumele copilăriei, cineva care înțelege nevoile din structura noastră psihică, iar noi, la rândul nostru să facem același lucru pentru el/ea. TRAUMELE COPILĂRIEI? Da, pentru că vulnerabilitățile din structura psihică ne ghidează alegerile. Dacă, de exemplu avem programe de inferioritate, vom alege de fiecare dată persoane mult mai puternice, care să ne domine.  Pentru că intervine nevoia de validare, de apreciere. La fel și programele de abandon. Induc nevoia de control, sau sentimentele puternice de gelozie.

În concluzie, nu există reguli pentru a găsi un partener compatibil.  COMPATIBILITATEA se construiește împreună cu omul  pe care tu-l consideri potrivit. Nu lăsați frica să vă saboteze și mergeți pe drumul vostru în cautarea LUI.

3 Comments
 • Laura
  Posted at 16:22h, 16 September Reply

  Ce-i drept…delicat subiect!cel mai bine se potriveste proverbul “Usor de zis,greu de facut.”…..

 • Alin
  Posted at 21:46h, 22 June Reply

  Delicat subiectul,dar si interesant .E adevarat,persoana potrivita o gasim foarte greu si asta nu inseamna ca e o potrivire 100%.Am cunoscut persoane care cred ca o relatie poate merge doar atunci cand primesc totul.Dar mai e ceva ,pentru a primi trebuie sa si oferi.

 • George
  Posted at 18:14h, 08 February Reply

  La universitate, prof. René Zayan ne spunea cã, cel putin la str8, fiecare bãrbat se potriveste cu 10% din femei, si si fiecare femeie cu 10% din bãrbati, si cã potrivirea tine 3 ani; dacã dupã 3 ani, oamenii n’au propãsit, se prãbuseste pãrechea. Într’adevãr, “fãt frumos” si “Ileana cosânzeana” îs numa întipuiri la multã lume, si umplem golurile cu umbre. Din ce am trãit, pot spune cã-i mai bine când oamenii singuri fac un CV matrimonial, si o listã cu asteptãrile pe cari le au de la celalalt, si apoi sã caute dupã fãt frumos. Se câstigã timp pretios. Oarecâte întrevederi ca la angajãri, si apoi oamenii pot fi linistiti. Dar dacã au fost cinstiti si harnici la treaba asta, vor si avea putinta de a propãsi laolaltã pe viitor.

Post A Comment