DE CE VĂ LOVIȚI COPIII?

De ce va loviti copiii?

DE CE VĂ LOVIȚI COPIII?

Scenă în parc în urmă cu câteva zeci de minute. Mama îl întreabă ceva pe puști, el nu răspunde și jap, jap…  Două palme serioase și peste un oraz și peste celălalat. Când EU te întreb ceva, tu să-mi răspunzi. Ai auzit? Nesimțitule ” Martori: 10, 15 copii plus bone, bunci și părinți. Se face liniște, copiii se uită curioși, care mai îngroziti, care mai amuzați, la puștiul de 3, 4 ani care și-a acoperit fața și a început să plângă de mai că mi-au dat și mie lacrimile.

De pe margine au început discuțiile: Aoleu, cum l-a lovit!.. Lasă, copilul trebuie să te știe de frică. Și eu îl mai ating pe al meu, dar nu-i dau peste față…

E șocant!

Voi, părinților care ridicați palma, vă gândiți cât rău puteți să le faceți copiilor?

Nu sunt mamă, știu din ceea ce văd în fiecare zi la prietenele mele că pe cât de frumos e să fii părinte, pe atât de greu, dar cu VIOLENȚA n-o să fiu niciodată de acord. Da, și o palma la fund și una peste față, și o bătaie cruntă tot violență înseamnă. Lovitul nu e pe categorii.

63% din români îşi educă copiii prin bătaie. O spun rezultatele unui studiu realizat de Salvaţi Copiii România.

De ce așa? Nu mai vreau să aud din gura niciunui părinte că bătaia e ruptă din rai, că unde dă mama crește, că…lasă, și mie mi-au dat părinții câte una la fund și uite ce bine am ajuns. Astea nu-s explicații, asta e mentalitate depășită. Sunt scuze ale părinților care nu se pot controla, a celor care n-au suficientă răbdare să le explice copiilor ce și unde a greșit, a celor care nu înțeleg că educația nu se face cu bățul, cu palma sau cu pumnul, a celor care nu știu cum să reacționeze în astfel de situații și se mint că fac bine.

Nu, copilul nu-și corectează comportamnetul când îl lovești cu palma peste față. Copilul DESCOPERĂ FRICA, TEROAREA, FURIA, FRUSTRAREA. Sunt traume care nu se văd, dar pe care le poartă cu el toată viața! Îi calci în picioare stima de sine, îl faci să simtă vinovăție pentru ceva ce nu înțelege, îl faci să se simtă neputincios pentru că evident, el n-are puterea să se apere.

Personal, mi se pare, că noi, ca popor, avem o prea mare toleranță față de violență. Știu că sunteți epuizați, obosiți, nedormiți, împărțiți între job și familie, aveți o mie de responsabilități, dar ce vină au copiii în toată povestea asta? Când te gândești că vrei să fii părinte… îți asumi. Aviz acelora care le reproșează copiilor că fac atâtea sacrificii pentru ei…

 PS. Da, am îndraznit să-mi dau cu părerea și nu sunt părinte. Știu, nu se face așa ceva. Și mai știu un lucru, când o să fiu, n-o să-mi lovesc niciodată copilul!
No Comments

Post A Comment