DE CE ȘI CÂND ESTE PERICULOS COLESTEROLUL!?

Totul despre colesterol

DE CE ȘI CÂND ESTE PERICULOS COLESTEROLUL!?

Când să vorbim despre colesterol dacă nu acum, după sărbătorile de iarnă. Cam toată lumea asociază mâncărurile grele din carne cu creșterea colesterolului. Întrebarea este: CÂND DEVINE COLESTEROLUL PERICULOS și CE DETERMINĂ PÂNĂ LA URMĂ CREȘTEREA COLESTEROLULUI?

În primul rând trebuie să știți un lucru: COLESTEROLUL nu este numai acel dușman care se așează pe pereții arterelor și provoacă în timp afecțiuni cardiovasculare, organismul are nevoie de colesterol ca să poată funcționa așa cum trebuie.

Are rol stabilizant pentru membranelor celulare, se regăsește în structura membranelor sistemului nervos, participă la formarea acizilor biliari și a vitaminei D și de asemenea produce hormoni sexuali. Deci nu se poate fără el…

“Există o fracțiune serică a colesterolului care are o importanță deosebită în practica medicală și care se cuantifică prin dozare la biochimia de rutină a colesterolului total, a fracțiunilor HDL “bun”,  respectiv LDL colesterol “rău”. – Dr. Giba Cornelia, medic specialist diabet zaharat, nutriție și boli metabolice

Asta înseamnă că este normal să existe colesterol în sânge, însă într-o anumită limită, altfel devine periculos.

Legatura incontestabilă dintre nivelul colesterolului seric și procesul complex al aterosclerozei a fost prima dată dovedită de studiile prospective care au pus bazele “evidence based medicine” în prevenția cardiovasculară și anume : studiul Framingham,  Multiple risc factor intervention trial (MRFIT) și Prospective cardiovascular Munster Study ( PROCAM), toate acestea fiind finalizate înainte de anul 2000.
Ulterior s-a demonstrat că fracțiunea LDL este cu adevarat “vinovată” pentru progresia acestui proces și este considerată azi ținta primară a tratamentului care se individualizează la fiecare pacient în parte în funcție de riscul cardiovascular estimat al acestuia.Dr. Giba Cornelia, medic specialist diabet zaharat, nutriție și boli metabolice

Ce trebuie să știți  este că această boală cardiovasculară aterosclerotică reprezintă cauza majoră de moarte prematură pretutindeni în lume. Afectează atât bărbații cât și femeile. Dintre toate cauzele de deces care survin înaintea vârstei de 75 de ani în Europa, 42% sunt cauzate de bolile cardiovasculare la femei și 38% la bărbați. În România, doi din trei romani sufera de boli cardiovasculare.

LEGĂTURA DINTRE COLESTEROL ȘI BOLILE DE INIMĂ

Ateroscleroza apare atunci când în pereţii arterelor se depune colesterolul şi grăsimile care se găsesc în cantităţi excesive în sânge. Treptat, în aceste depozite se depune şi calciu, formând plăci ateromatoase, care blochează treptat circulaţia sângelui prin artera afectată. Ce e interesant e faptul că zeci de studii arată că ateroscleroza este o afecţiune care îşi are începuturile încă din copilărie.

Medicii specialişti recomandă tuturor persoanelor care au peste 20 de ani să îşi măsoare nivelul lipidelor din organism cel puţin o dată la 5 ani, indiferent dacă aparent nu ar fi cazul. Chiar şi persoanele slabe pot avea probleme cu colesterolul. Și mai e ceva…

COLESTEROLUL – COMPONENTA GENETICĂ

“În apariția majorității cazurilor de hipercolesterolemie există o componentă genetică exprimată în diverse grade. Exista 2 mari tipuri :
Hipercolesterolemia poligenica multifactorială , forma comună și cea mai frecvent întâlnită , în care sunt implicați atât factori de mediu cât și factori genetici multipli, în general slab exprimați. Oricât de mare ar fi restricția colesterolului alimentar, factorii genetici metabolici se vor exprima prin creșterea producției endogene hepatice de colesterol, iar colesterolul seric va rămâne mare atâta timp cât nu se administrează medicamente care să scadă această producție de colesterol, statine.

Hipercolesterolemia familială heterozigotă (în care este afectată gena de la un singur părinte) sau homozigotă (ambele gene sunt patologice, pacientul provenind din doi părinți bolnavi). Este din fericire o formă mult mai rară. Diagnosticul acestei forme se face pe baza criteriilor Duch Clinic Lipid Network sau prin analiză genetică.” – Dr. Giba Cornelia, medic specialist diabet zaharat, nutriție și boli metabolice

Nivelul optim al colesterolului diferă la adulţi, de la bărbat la femeie și apoi de la adult în general. Deci, NU EXISTĂ O SINGURĂ VALOARE NORMALĂ A COLESTEROLULUI SAU A LDL-ULUI.

IMPORTANȚA DIAGRAMEI SCORE

Dacă în urma analizelor vi s-a pus diagnosticul de hipercolesterolemie trebuie să știți că tratamentul este strâns legat de riscul cardiovascular al pacientului respectiv, risc de îmbolnăvire sau de deces în urmatorii 10 ani.

O metodă de estimare a mortalității cardiovasculare pe 10 ani este diagrama SCORE  (softul heartscore poate fi accesat pe site www.escardio.org ). Astfel pe baza următorilor parametri: vârstă, sex, fumător/nefumător, valoarea tensiunii arteriale, indice masă corporală și prezența/absența comorbidităților, acest algoritm SCORE ne permite să încadrăm orice pacient în una din urmatoarele 4 clase și astfel să individualizăm ținta LDL colesterol:
1) RISC FOARTE ÎNALT, adică peste 10% șanse de eveniment cardiovascular fatal în următorii 10 ani; pentru acest pacient ținta LDL colesterol este sub 70mg/dl
2) RISC ÎNALT, adică între 5 și 9 % risc de eveniment cardiovascular fatal în următorii 10 ani; pentru acest pacient ținta LDL colesterol este sub 100mg/dl
3) RISC MODERAT, adică între 1 și 4 % risc de eveniment cardiovascular fatal în următorii 10 ani; pentru acest pacient ținta LDL colesterol este sub 115mg/dl
4) RISC SCĂZUT, adică sub 1% risc de eveniment cardiovascular fatal în următorii 10 ani.” – Dr. Giba Cornelia, medic specialist diabet zaharat, nutriție și boli metabolice

“RECOMANDĂM TRATAMENTUL DOAR ÎN URMA STRATIFICĂRII RISCULUI” – Dr. Giba Cornelia

TRATAMENTUL CU STATINE. ADEVĂR ȘI CONTROVERSE

Statinele sunt medicamente larg folosite în prezent. Se estimează că 1 miliard de oameni urmează tratamente cu statine. Conform prospectului, reduc valorile plasmatice ale colesterolului și trigliceridelor și au un efect important de prevenție  în evenimentelor ischemice cardiovasculare.

Cu toate acestea, sunt foarte multe controverse legate de medicamentele împotriva colesterolului. Medicii cu care am stat de vorbă de-a lungul timpului spun așa: dacă pacientul are indicaţie corectă de statine, este aproape sigur că el va trebuie să ia aceste medicamente o lungă perioadă de timp sau chiar toată viaţa.

Dacă citești presa internațională, începi deja să-ți pui întrebări. Michel de Lorgeril, specialist in cardiologie, raportează prescripția abuzivă de statine în cartea sa “Colesterol, minciuni și propagandă”. Argumentează că aceste medicamente nu scad nici mortalitatea, nici infarctul, dar raportează o cifră de 28 miliarde de dolari a industriei farmaceutice. Și sunt zeci de medici care le desființează pur și simplu.

Până se lămuresc lucrurile, așteptăm…!

ALT SUBIECT SENSIBIL! DIETA ANTI-COLESTEROL, ALIMENTELE CARE CONȚIN COLESTEROL!

“Colesterolul există doar în alimentele de origine animală (carne și derivate, lapte și produse lactate, ouă) și nu există în produsele de origine vegetală.
Cu toate acestea eliminarea completă a produselor animale din alimentație nu înseamnă o scădere pe măsura așteptărilor a    colesterolului seric, uneori chiar se constată o creștere, iar explicația ar fi aceea că persistă tulburările genetice metabolice prin care crește producția hepatică de colesterol, ceea ce este valabil pentru toate formele de hipercolesterolemie.” – Dr. Giba Cornelia, medic specialist diabet zaharat, nutriție și boli metabolice

STILUL DE VIAȚĂ ÎN HIPERCOLESTEROLEMIE

“Măsurile nefarmacologice indicate în tratamentul hipercolesterolemiei, conform ultimului ghid de recomandări, includ dieta, activitatea fizică, renunțarea la tutun, echilibrul psihic. În privința dietei, se pune accentul pe controlul caloriilor și folosirea permanentă a cântarului pentru a monitoriza greutatea.” – Dr. Giba Cornelia, medic specialist diabet zaharat, nutriție și boli metabolice

Prima masură foarte importantă este scăderea grăsimilor saturate:

“Carnea grasă, lactate fermentate grase, la sub 10% din aportul total de calorii pe zi. Produsele din cereale integrale sunt recomandate pentru a asigura necesarul de 30-40 g fibre/zi, , deasemenea legumele 2-3 porții/zi, fructele 2-3 porții/zi, semințe neprăjite, aproximativ 30g/zi .
De asemenea, carnea de pasăre, lactatele slabe, peștele chiar și cel mai gras sunt recomandate și permise cu moderație. Numeroase componente nutritive ca fitosterolii, monacolina din drojdia de orez roșu (răspândită în mâncarea chinezească), fibrele vegetale, acizii grași nesaturați, berberina , sunt exemple de suplimente alimentare cu oarecare efect benefic, care pot fi luate în considerare!

De asemenea, activitatea fizică este recomandată. 150 minute activitate fizică de intensitate moderată pe săptămână, scopul principal fiind acela de a atinge și menține greutatea ideală, ceea ce influențează benefic, dar indirect, valoarea lipidelor plasmatice.” – Dr. Giba Cornelia

Să vă fie de folos! Dacă aflu noutăți vă țin la curent!

1Comment
  • Nora
    Posted at 01:17h, 19 January Reply

    Aste adevarat, sunt 100% vegan de mai bine de un an, iar la ultimele analize am aflat ca am probleme moderate cu colesterolul. LDL mare si HDL mic

Post A Comment