Cum suntem mințiți…tradițional

Cozonac traditional, Casa Victoria

Cum suntem mințiți…tradițional

Mi se pare incredibil cât de ușor păcălește cuvântul “tradițional”. Eticheta pe care scrie “fără E-uri, fără conservanți” vinde garantat. Clientul merge pe încredere și cumpără. Nu v-ați întrebat până acum de ce aproape toți cozonacii de la târgurile de Crăciun arată la fel? Și gospodinele din Moldova și cele din Bucovina au aceeași rețetă, aceeași formă de copt, folosesc aceleași ingrediente? Dubios. Toți sunt la fel de galbeni și arată fix la fel, cu câteva excepții. Am luat, am testat și am făcut comparație cu cozonacul făcut în casă de prietenii mei. Diferență de la cer la pământ. Cei din hipermarketuri ies clar din discuție. Dintre cele 50 de companii producătoare de cozonaci, câteva respectă calitatea produsului și implicit cumpărătorul.

Așa arată un cozonac tradițional făcut din făină, drojdie, lapte, nuci, stafide ouă și zahăr. Fără stabilizatori, fără afânatori. Se muncește mult la el, nu glumă. Se frâmântă o oră, se dospește timp de patru ore și apoi stă la cuptor cam o oră.

Rețetă de cozonac

Găsiți în București și cofetării cu tradiție care fac cozonaci adevărați, dacă nu aveți curajul să intrați în bucătărie, 4, 5 ore. Îmi povestește Alin Chivu (Casa Victoria) că fiecare cozonac trece de 10 ori prin mâna patiserului înainte să ajungă pe raft. Se cântărește, se întinde aluatul, se umple cu nucă și stafide, se așează în tăvi și apoi se bagă la cuptor. Practic, cu cozonacii făcuți de mama lui a început o afacere dulce în urmă cu 15 ani.

Rețetă cozonac de casa

Rezultatul este minunat, credeți-mă pe cuvânt. Știu ce înseamnă cozonacul făcut în casă și probabil că d’asta și recunosc când cineva încearcă să-mi vândă un produs fals “făcut ca la mama acasă”. Nu vă lăsați păcăliți de coloranții din cozonac.

 • Culoarea galbenă, ușor stridentă nu înseamnă că e făcut din ouă de țară, ci e colorat artificial.
 • Mai nou, producătorii “de bună credință” au mai inventat ceva: nucile care nu sunt nuci. Există pe piață înlocuitorul de nucă, un praf care se amestecă cu pesmet și alune.
 • Un cozonac foarte pufos, care își revine rapid dacă este presat, nu e făcut cu ingrediente de calitate, conține afânatori.

Ultimul studiu despre conţinutul de aditivi din cozonacii de pe piaţă e de prin luna aprilie. Aflăm așa: cozonacii de pe piaţă sunt departe de reţetele originale, conţin substanţe chimice şi aproape că nici nu mai seamănă la gust cu cei făcuți în urmă cu 20, 30 de ani. Ingredientele sunt cele care strică produsul: şrot de soia, spărtură de soia, făină de soia degresată, oţet din vin, fibre de cartofi, făină de porumb, amidon de porumb etc., la care se adaugă coloranţi, conservanţi şi îndulcitori artificiali. 

Întrebați, gustați, citiți etichetele și nu vă lăsați păcaliți! Promovați locurile de calitate care-și respectă clienții!

Să vă fie de folos! Mulțumesc, Casa Victoria!

 

2 Comments
 • v i
  Posted at 20:56h, 23 December Reply

  Foarte buni. Eu comand de la ei in fiecare an. Si prajiturile sunt bune, cicolata din cele cu ciocolata este “adevarata”!

  • Lorena Burlacu
   Posted at 09:45h, 28 December Reply

   Da! Si eu sunt client fidel!Sarbatori fericiteeee!

Post A Comment