Cum se tratează vinișoarele sparte

Tratamentul venectaziilor

Cum se tratează vinișoarele sparte

N-am o astfel de problemă, n-o să vorbesc din proprie experiență, dar i-am pus foarte multe întrebări Vivianei Iordache, medic dermatolog, pentru cei care nu găsesc leac la problema asta. Știu că-s foarte neplăcute din punct de vedere estetic, am văzut că multe femei au problema asta și bănuiesc că naște la fel de multe complexe, așa cum se întâmplă și cu alte afecțiuni estetice. De obicei, aceste venectazii se moștenesc, dar pot apărea și din cauza sarcinii, a excesului ponderal sau a unor obiceiuri greșite practicate constant. Ca și vârstă,  apar după 25 de ani în cele mai multe cazuri, dar pot apărea și din adolescență, nu e o regulă.

CE SUNT ACESTE VINIȘOARE ROȘII?

Venectaziile sau vinișoarele sparte sunt niște dilatații ale vaselor, care de regulă apar la nivelul membrelor inferioare, dar pot apărea și pe față sau pe mâini, de exemplu.  Înseamnă că genetic, tu ai un cauciuc prost, elasticul care este în peretele vaselor are o ținută mai bună sau mai proastă… genetic. Moștenim anumite tipuri de vase, dar are legătură și cu modul de viață.

DE CE APAR VENECTAZIILE?

În general, cele care apar la nivelul membrelor inferioare, apar în cazul unei insuficențe venoase cronice, adică persoanele au probleme de microcirculație, probleme care vor face ca această condiție să fie cronică și progresivă, adică o dată ce ai tendința să faci vinișoare sparte, de câte ori va crește presiunea în sistem, fie că te îngrași, fie că rămâi însărcinată, fie că iei hormoni care cresc presiunea cum sunt contraceptivele, fie că ai o poziție proastă, adică stai foarte multe ore în poziții fixe, fie picior peste picior, fie în picioare, te vei trezi că pe noi suprafețe pot să apară astfel de vinișoare sparte. 

Am citit că există zeci de leacuri băbăbești împotriva vinișoarelor sparte. Să-și pui nu știu ce plante pe locul afectat, să te dai cu nu știu ce unguent, să pui comprese cu “minuni”, etc. Nu funcționează nimic, vă spun din start. Un perete vascular cu probleme nu se vindecă cu… floricele. Medicul dermatolog este cel care vă spune exact ce tratament trebuie să urmați și din păcate nu-s foarte multe variante. Venectaziile se tratează eficient cu laserul vascular.

ECOGRAFIA VASELOR VĂ ARATĂ CÂT DE GRAVĂ ESTE INSUFICIENȚA VASELOR

În general, în momentul în care o pacientă se prezintă la control, noi apreciem dacă sunt simple venectazii sau dacă sunt în cadrul unor varice hidrostatice sau a unei insuficiențe mai severe. Dacă bănuim o insuficiență mai severă cerem o ecografie a vaselor, un doppler special, pe care-l face un alt medic, și care ne face un fel de hartă a vaselor interne și ne spune dacă sistemul profund este bun și atunci, lucrând pe superficial, vom avea o evoluție foarte bună, sau dacă sistemul profund este prost și uneori ai indicație de chirurgie vasculară. Alteori ai un prognostic rezervat în sensul că o să-ți tot apară astfel de probleme.

REGULI DE TRATARE A VENECTAZIILOR

În general când insuficiența este severă se combină cu un mod de viață special care să prevină astefel de venectazii, de exemplu, mișcarea în apă , cu corecția acestor posturi și motive proaste. Se evită contraceptivele și trebuie să te supraveghezi foarte atent în timpul sarcinilor și al lunilor imediat următoare după sarcină.

VINIȘOARELE SPARTE SE TRATEAZĂ CU LASERUL VASCULAR

În general tratamentele sunt foarte simple, se fac tratamente cu laserul vascular. Laserul vascular nu are contradicții sau efecte adverse, atâta timp cât nu lucrăm pe o persoană cu piele bronzată sau pe un fototip foarte închis la culoare, adică brunet foarte puternic, de fototipul 4, 5, 6. Trebuie să dai o energie foarte mică laserului și atunci nu prea are efect.

Cel mai bine se lucrează pe fototipurile 1, 2 și 3. În general în România se lucrează bine pentru că majoritatea avem fototip 3.

CONTRAINDICAȚII PENTRU TRATAMENTUL CU LASER

Tratamentul nu se face persoanelor însărcinate pentru că nu avem studii, dar nu există o contraindicație la modul să obiectivez vreo problemă. Nu se face persoanelor care au epilepsie sau alte boli care să contraindice expunerea.

DE CÂTE ȘEDINȚE DE LASER AI NEVOIE?

Te prezinți la medicul dermatolog, dacă medicul dermatolog consideră că te califici pentru tratamentul cu laser poate să-ți facă imediat o șeedință sau o probă în cazul în care dorești. Ședința presupune un tratament pe zona dorită, deci nu suntem obligați, dacă de exemplu, o persoană are vinișoare sparte pe tot piciorul, să facem tot piciorul. Nu e ca la peelingul chimic, unde dacă tu ai o pată trebuie să faci peeling pe toată fața să nu apară diferențe de nivel. Zona pe care vrei, în spatele genunchiului, pe gleznă, pe gambă, pe coapsă, unde sunt probleme.

EFECTE ALE TRATAMENTULUI CU LASER

Tratamentul înseamnă briz  de purpură, adică se învinețește locul în care ai folosit laserul o perioadă cuprinsă între 10 și 12 zile, sau dacă ai noroc, doar te înroșești și vasele se închid puțin la culoare. Spre deosebire de alte tratamente cu lasere răspunsul este foarte lent, abia la 2, 3 luni facem evaluarea și dacă este nevoie a doua ședință.

Cu cât vasele sunt mai liniare, deci cu cât vinișoara e mai dreaptă, cu atât ai nevoie de ședințe mai puține, uneori de una singură, cu cât ele sunt mai “ghemotoc” cu atât poți să ajungi să ai nevoie și de patru ședințe pentru un singur vas.

Nu e important cât e de închis la culoare, ci ce calibru și ce formă are. Acestea sunt criteriile de răspuns. Cu cât este canalul de alimentare mai mare, cu atât vei avea nevoie de tratamente repetate.

CÂND REAPAR VENECTAZIILE?

În general, rezultatele se mențin foarte bine, deci dacă nu ai motive de genul, altă sarcină, dacă nu faci saune, sau dacă nu ai un mod de viață care să favorizeze venectaziile, nu ai probleme, dar din păcate ele se strică cronic, ceea ce nu înseamnă că peste câțiva ani nu o să mai ai nevoie de alte ședințe.

DACĂ AI VINIȘOARE SPARTE PE PICIOARE, EȘTI PREDISPUS SĂ FACI VARICE?

Nu neapărat, dacă ți se pare că ai insuficiență venoasă, doar dopplerul ne poate spune dacă vei face și varice sau nu.

Și la final câteva detalii legate de prețuri. Costă 3 euro un vas de 2 cm, dar suma totată se calculează în funcție de spoturile pe care medicul le folosește pe suprafața respectivă. Dacă se folosesc mai multe spoturi, de la 100, scade prețul/per spot.

Să vă fie de folos! Mulțumesc, Viviana Iordache!

7 Comments
 • Adriana
  Posted at 15:42h, 23 February Reply

  Am avut o multime de capilare sparte pe picioare, in jurul gleznelor si pe gambe cele mai multe. Am inceput sa iau zilnic pelin dulce crud sub forma de pudra (asta pt probleme de stomac) si am fost foarte surpinsa ca dupa aprox 2 luni au disparut si problemele de stomac dar si capilarele au disparut aproape de tot ! Pelinul dulce nu este amar, deci se poate lua fara probleme.

  • barabas angi
   Posted at 16:52h, 29 April Reply

   Adriana, poti, te rog, sa-mi scrii exact cum ai luat pulberea, de cate ori pe zi si ce cantitate? Multumesc frumos!

 • angelica
  Posted at 22:13h, 18 April Reply

  Adriana, poti, te rog, sa-mi scrii exact cum ai luat pulberea, de cate ori pe zi si ce cantitate? Multumesc frumos!

 • Anghe ana
  Posted at 17:16h, 07 May Reply

  Unde se găsește acest pelin dulce?multumesc

 • Anghe ana
  Posted at 17:16h, 07 May Reply

  Unde se găsește acest pelin dulce?multumesc

 • Raluca Petcu
  Posted at 08:28h, 08 July Reply

  Adriana imi scrii te org cum se Ia pudra de pelin? Multumesc

Post A Comment