CU POLITICIENII LA PSIHOLOG

Psihologul Constantin Cornea despre politicienii din România

CU POLITICIENII LA PSIHOLOG

Același tipar de politicieni, aceleași promisiuni, aceeși gălăgie surdă într-o campanie care parcă nici n-a fost, aceeași neîncredere și un președinte care ne sugerează să mergem la vot pentru că, atenție: “ziua votului produce emoții. Este o alegere importantă pentru că vrem împreună să continuăm să facem România mai bună” – Klaus Iohannis. Nu suntem turmentați, dar noi pentru cine votăm sau ce votăm, domnule președinte? Mergem la vot, ne emoționăm, punem ștampila și uite așa construim România mai bună? Sau cum?

Din nefericire cuvintele lui Caragiale rămân valabile și acum și probabil vor rămâne veșnic valabile, atâta timp cât politicienii nu vor înțelege cu adevarat ce dorește poporul. ” – Constantin Cornea, psiholog

Și atâta vreme cât în România se va vota împotriva și nu pentru. Atâta vreme cât se va merge pe premisa: dintre două rele, alegem răul mai mic. Sau, varianta numărul trei: toți sunt o apă și-un pământ, n-avem pe cine alege.

L-am rugat pe Constantin să ne ajute, pe scurt, cu profilul politicianului român.

  • GRANDOMANI. Asta îi face să se înconjoare de o adunătură pestriță de pup-in fundiști a căror singură rațiune de “a fi” este aceea de “a pupa”. De asemenea grandomania nu le permite sa coboare în stradă pentru a asculta vocea poporului, grandomania și cel mai probabil frica;
  • PARANOIA POLITICĂ în care sunt dedicați 100% distrugerii adversarului și mesajului acestuia în loc să fie dedicați cu totul unui program de care să se și țină;  Fix ce s-a întâmplat și în campania pentru parlamentare. Prea puțin despre programe de guvernare, despre proiecte, despre cetățeni, prea mult despre cât de ”nasol” e celălalt candidat, celălalt partid, etc.
  • PROGRAMUL POLITIC SAU MESAJUL ELECTORAL: vorbe goale care nu îi angajează cu nimic, praf pe care ni-l aruncă în ochi, nouă cetățenilor. 
  • GREȘELILE CELOR DINAINTE. Întotdeauna, dar întotdeauna dau vina pe cei care au fost înainte la guvernare. Oare uită că ei erau in Parlament în timp ce ceilalți guvernau? Deci… știau bine ce moștenesc! 

D’asta n-avem autostrăzi, d’asta n-avem spitale, d’asta sistemul de învățământ e așa cum e! Pentru că foștii miniștri, foștii parlamentari, fostele partide de la guvernare sunt de vină! Și la cum arată lucrurile n-am speranța că se va schimba ceva prea curând. Același lucru îl vor spune politicienii și peste 10, 15 ani.

Mai departe, principalele defecte care îl fac pe omul politic, gol și lipsit de conținut! Ce cred oamenii, ce-au observat psihologii.

  • MESERIA. În marea lor majoritate au studii în anumite domenii în care au activat prea puțin sau deloc. Astfel avem imaginea unui profesionist al vorbelor, care nu se pricepe la nimic. Din acest motiv am ajuns să importăm străini care să ne cumpere terenurile și fabricile, iar noi ca angajați  să acceptam salarii de mizerie. Dacă am avea politicieni industriași sau economiști cu experiență, care să știe, să cunoască problemele de jos din sistem, probabil am avea și industrie sau agricultură. Așa rămânem doar cu vorbele lor, cu certurile lor și cu munca noastră pe nimic.
  • LIPSA FAMILIEI SAU ÎNTEMEIEREA MAI MULTOR FAMILII. În percepția oamenilor acest lucru poate arăta, pe de-o parte, că nu au caracter sau că au lăsat copii fără tată sau soții pentru altele. Mulți dintre ei sunt implicați în astfel de scandaluri. Iar o persoana care nu are o familie sănătoasă, care nu oferă educație propriilor copii, oferind doar bani și cadouri scumpe, școli în străinătate, sau imunitate în fața legii dacă fac vreo prostie, nu poate fi nici pe departe un om de onoare, un om de caracter, un om care are coloană vertebrală. – Constantin Cornea, psiholog

Tot la capitolul defecte intră și minciuna, incompetența, manipularea, prostia. Din punctul meu de vedere politica din țara noastră e bolnavă. Cu totul. Îi număr pe degete pe acei politicieni în care merită să crezi. Și aici am rezervele mele. Din păcate politica nu este despre meritocrație e despre intres.

“Concluzia este simplă: cetățeanul nu este turmentat, este doar amețit de vorbitori gălăgioși a căror valoare și investiție personală constă doar în apariții tv, mașini și case scumpe, excursii în țări exotice. Abia atunci cand vom avea politicieni investitori, industriași, fermieri, le va păsa de salarii, pensii sau șomaj. Până atunci vor continua să cheltuiască enorm ( și nimeni nu îi va întreba de unde au banii) pe vacanțe și tratamente în străinătate, iar noi ne vom întreba: de ce sunt așa amețit, doar nu am băut nimic? ” – Constantin Cornea, psiholog

Să mergem la vot să facem România mai bună, vorba domnului Iohannis!

No Comments

Post A Comment