CE CAUTĂ DASCĂLII VIOLENȚI LA CATEDRĂ?

Profesori si invatatori care-si bat elevii

CE CAUTĂ DASCĂLII VIOLENȚI LA CATEDRĂ?

Am mai spus-o și o s-o mai spun până când se va schimba ceva. Visăm la modelul danez de învățământ, la cel suedez și noi încă avem profesori, educatori, învățători care-și bat elevii. Și nu puțini!

Astăzi am prezentat la televizor trei știri despre acest subiect. Înregistrările făcute de părinți cu reportofonul sau imaginile surprinse de elevi cu telefonul mobil în sălile de clasă sunt revoltătoare, ne trimit direct în evul mediu. Învățătoare isterice, urlete, amenințări, palme, jigniri… Profesori care vorbesc mai ceva ca în spatele blocurilor… Educatoare care bruschează copiii, îi trag de păr, îi amenință…

“Dar-ar dracii să dea de nu te strâng de gât!

Ia vino, mă, încoa’, la mine! Umflatule! Ești un gunoi pentru mine… Nu ți-e rușine, tâmpitule ce ești! 

Decât să mă uit la ei, mai bine mă uit la un rahat! Și îl admir! Dacă vrei să te calc în picioare, te calc. Să-ți fie frică și de mine!

Te omor, de dau cu capul de pereți, nenorocitule!

Tu ești o vită. Gura, imbecilo!”

Ce caută oamenii aceștia la catedră? Meseria de dascăl nu e pentru oricine. Îți trebuie răbdare, energie, suflet, dedicare, să poți să strunești niște oameni mici la început de drum. Nimic nu le scuză comportamentul, violența, din punctul meu de vedere.

Știu că salariile sunt foarte mici, știu că sistemul de învățământ e la pământ și niciun ministru de zeci de ani n-a reușit să schimbe ceva. Mai știu și înțeleg că e frustrant să lucrezi în condiții grele, cu gândul că nu-ți poți plăti ratele, că suma pe care o primești lunar, pe card, te umilește ca om, ca profesionist. Mai știu și că e cumplit de greu să lucrezi cu un copil problemă, să strunești elegant lipsa de educație sau părinții agresivi care-ți cer imposibilul. Dar, nu violența e soluția, dragi dascăli!

M-am săturat de anchete care se tot derulează și de plângeri plimbate dintr-un birou în altul. Majoritatea profesorilor, a educatorilor care au ridicat mâna și au lovit sunt în continuare la catedră. Cine le garantează părinților ce scrie în lege, până la urmă: orice copil are dreptul la o educație de calitate. Copiii trebuie protejaţi împotriva oricăror forme de exploatare, împotriva violenţei, abuzului, şi a altor tratamente dăunătoare.

Violența lasă urme. Am 30 de ani și pot să vă descriu perfect cu ce era îmbrăcată profesoara de biologie atunci când m-a plesnit peste față. Am îndrăznit să râd în timpul orei, eu care eram un copil model: aveam pretenții de la tine. Știu în ce bancă stăteam și cine mi-era coleg. Eram în clasa a VI-a. Imaginea asta îmi revine în minte de fiecare dată când aud de dascăli care se cred Dumnezeu pe pământ.

Dragi părinți, învățați-vă copilul să-și ceară drepturile, să nu se lase umilit, batjocorit. Încurajați-l să vă povestească ce se întâmplă la școală, la grădiniță, la liceu și luați atitutudine. Bateți la uși până când vă faceți auziți. În cazul copiilor, violența doare foarte tare psihic…

4 Comments
 • Emil
  Posted at 12:38h, 23 February Reply

  Buna, Lorena.

  Eu cred că problema violenței în școala este foarte gravă.
  Așa cum spuneai și tu, există și în cazul meu câteva amintiri legate în mare de un învățător violent.
  Ideea că salariile mici pot justifica violența mi se pare profund greșită. Consider că trăim într-o lume liberă și fiecare își asumă locul de muncă.
  Cel puțin teoretic, dacă nu îți convine ceva la locul de muncă, poți să-l schimbi cu altul care îți aduce mai multe satisfacții.

  Problema cred că are însă două cauze principale. Prima ar fi faptul că unii dascăli sunt foarte slab pregătiți atât profesional cât și psihopedagogic și că unii ajung să predea deși nu au aptitudini în acest sens. Poate că o selecție mai dură, după criterii clare și cu examene serioase, a cadrelor didactice ar fi binevenită…
  Cea de-a doua cauză este legată de lipsa aprecierii și respectului arătat școlii. Atunci când în media sunt promovați cu precădere oameni slab pregătiți, oameni cu un traseu profesional șubred, care nu au clădit pe o fundație solidă, nici copilul, nici familia sa nu mai acordă importanța cuvenită școlii, iar profesorii sunt tratați cu mult dispreț, rezultând astfel frustrări care, din păcate, se manifestă și prin violență.

  Sper ca în viitor școala să își reafirme importanța prin învățători și profesori care să merite într-adevăr acest nume!

  • Lorena Burlacu
   Posted at 23:09h, 23 February Reply

   Mesajul tau este foarte bun, la urmatorul material pe aceasta tema o sa-l postez pe blog! Iti multumesc mult, ai descris perfect situatia!

   • Emil
    Posted at 08:32h, 24 February Reply

    Iti multumesc pentru apreciere!
    Trebuie spus si faptul ca sunt inca foarte multi profesori buni, care chiar merita numele de dascal, care probabil ca transmit mai mult decat stiinta elevilor/studentilor.
    Poate ca nu ar fi o idee prea rea sa incercam sa-i promovam pe acesti oameni intr-un fel, sa le aratam ca sunt apreciati si cat de importanti sunt pentru societate.

    • Lorena Burlacu
     Posted at 12:00h, 25 February Reply

     Dacă-ți vine vreo idee,ai pe cineva despre care merita sa vorbim, aici ma gasesti.

Post A Comment