CAUZELE ÎMBĂTRÂNIRII PIELII

Cauzele imbatranirii pielii

CAUZELE ÎMBĂTRÂNIRII PIELII

E o discuție foarte lungă legată de îmbătrânirea pielii, dar o s-o împărțim pe etape. Astazi, Viviana Iordache, ne explică de ce ne îmbătrânește pielea mai devreme decât ar fi normal, dar și cum ne dăm seama că avem o piele îmbătrânită, astfel încât să luam măsuri. Nu, nu sunt ridurile un prim semn!

VIVIANA IORDACHE, MEDIC DERMATOLOG, te rog!

1.MOȘTENIREA GENETICĂ

În primul rând, PIELEA ÎMBĂTRÂNEȘTE GENETIC. Cu toții suntem programați, din  momentul în care se formează embrionul la o rată a metabolismului. Cu cât rata aceasta este mai acelerată, persoana respectivă, din păcate, va îmbătrâni puțin mai devreme decât ceilalți. Pe de altă parte, sunt și persoane fericite care sunt programate genetic să îmbătrânească mai târziu.

2. RATA DE EXPUNERE LA ULTRAVIOLETE

Deci iradierea ultravioletă, respectiv fotoîmbătrânirea este din păcate a doua cauză de îmbătrânire cutanată. Știu, nu ne place să auzim lucrul acesta, dar acesta este adevărul.

Oamenii trebuie foarte clar să înțeleagă că MELANINA, deci pigmentul care ne dă bronzul este un scut împortiva iradierii. Organismul își aruncă toate resursele în producerea acestui pigment care să nu lase radiția din ultraviolete să ajungă în straturi mai profunde ale pielii și să nu iradieze structurile interne: vasele, nervii și țesuturile profunde.

Această melanină este indispensabilă supraviețuirii noastre. Din păcate, fără ea, rata de cancere de piele devine cu adevărat crescută și de aceea persoanele au indicație naturală privind expunerea la ultraviolete în funcție de culoarea genetică. Un negru african, considerat pentru noi, dermatologii, fototipul 6, deci cel mai mare ca fotoprotecție are un număr de zile permis pentru expunerea la soare, pe când o persoană cu fototip 1, respectiv: blondă, piele albă, ochi albaștri are la mai puțin de o cincime din numărul de zile care-i este permis unei persoane cu pielea închisă la culoare.

3.MODUL DE VIAȚĂ

Deci persoanele care fumează mult, consumă alcool, dorm puțin, sunt stresate, tăiesc într-un mediu toxic sau foarte poluat, din nefericire, vor avea o rată de îmbătrânire mai mare comparativ cu persoanele care au un trai sănătos.

4.MODUL ÎN CARE NE ALIMENTĂM

Felul în care folosim alimentele, raportul dintre principiile alimentare și felul în care ne îngrijim, pot determina o îmbătrânire mai înceată a pielii.

5.FELUL ÎN CARE FOLOSIM PROCEDURILE, METODELE ȘI TEHNICILE PRIN CARE SĂ ÎNCETINIM FENOMENELE DE ÎMBĂTRÂNIRE A PIELII

Trebuie intervenit corect și când nu e deja prea târziu.

6.PERSOANELE CU IMUNITATE PROASTĂ

Adică, persoanele cu afecțiuni asociate, de exemplu persoanele cu diabet, persoanele cu boli cronice, din nefericire au imunitatea cutanată la rândul ei scăzută și atunci rata de multiplicare celulară este mai proastă.

CE ÎNSEAMNĂ VÂRSTA PIELII?

Trebuie foarte clar să înțelegem ce consideră dermatologii atunci când vorbesc despre lupta cutanată. Când vorbim despre vârsta cutanată, semnele vârstei nu înseamnă nicidecum ridurile.

PRIMUL SEMN CARE-ȚI ARATĂ CĂ AI O PIELE ÎMBĂTRÂNITĂ

Vârsta pielii  se vede în calitatea pigmentului. Deci în momentul în care pacientul prezintă o piele cu pigment neuniform, nu neapărat acele pete de bătrânețe, cum sunt numite în popor. Când pielea noastră, în momentul expunerii la ultraviolete, va prezenta zone mai maro, zone mai albe și zone mai roșiatice, când vom observa mici pete care nu se mai colorează uniform, deja, aceea, din punctul nostru de vedere, al dermatologilor, este o piele bătrână.

Pigmentul, așadar, în primul rând, ne trădează îmbătrănirea pielii chiar și în lipsa ridurilor sau în lipsa altor semne ale înaintării în vârstă!

Și al doilea lucru care ne trădează este DESHIDRATAREA CUTANATĂ. Oamenii fac o mare confuzie privind hidratarea cutanată și să-i spunem așa, uscarea pielii  din punct de vedere al seebumului. Știm că de la pubertate începem să producem seebum, seebum care reprezintă o barieră de protecție împotriva microbilor, dar și împotriva deshidratării pentru că obligă apa să rămână în straturi mai profunde ale pielii. 

Lipsa cantității de apă din piele se măsoară clasic prin pliul cutanat. Când lucram la spital, pur și simplu ciupeam puțin brațul pacientei și aveam o imagine privind vârsta cutanată. Și abia apoi discutăm despre elastoză, de cât de mult s-a degradat elaticul din piele astfel încât pielea să curgă. Cu cât vezi că pielea curge efectiv, este lăsată, cu atât pacienta chiar dacă este tânără are o piele bătrână.

Și în cele din urmă vorbim despre RIDURI. Ridurile de expresie nu se pot contoriza. Dacă faci riduri ușoare la ochi când zâmbești nu înseamnă că ai o pielea îmbătrânită sau că ai mai mult de 20 de ani, așa cum nici lipsa ridurilor de expresie nu înseamnă că sunt mai tânără de 25 de ani.

Cum prevenim îmbătrânirea pielii, data viitoare, pe blog!

No Comments

Post A Comment