Cauzele emoționale ale bolilor. Acneea

Cauzele emotionale ale bolilor. Acneea

Cauzele emoționale ale bolilor. Acneea

Până acum ceva vreme n-aș fi dat doi bani pe subiecte de genul. Ce treabă au emoțiile cu bolile și invers? Boala e boală, emoția e emoție. Răsfoiesc de câteva zile o carte care mi-a confirmat multe dintre teoriile în care, să spunem, nu aveam mare încredere. Vă propun să vă gândiți la problemele de sănătate pe care le-ați avut de-a lungul timpului și la perioadele din viața vostră în care s-au întâmplat. Mie mi s-au confirmat aproape toate: de la problemele cu greutatea și până afecțiunile de stomac.

Ca să fiu clară de la început, nu cred că te poți vindeca de cancer cu 5, 10, 20 de gânduri bune și nici cu “păpădie sau  frunze”. Cred însă altceva: că toate bolile sunt generate în interiorul nostru și ajutate să se dezvolte de emoții, de gânduri negative, de stări sau de trăiri prost gestionate. Sunt zeci de studii făcute pe această temă. Toate confirmă această legătură.

Pentru început m-am oprit la ACNEE. Există pe piață mii de tratamente, de creme, de soluții și cu toate astea, milioane de puștoaice, milioane de femei din toată lumea nu reușesc să scape de problema asta. De ce?

Se pare că acneea are mare legătură cu tot ce se întâmplă în interiorul nostru. În carte este tradusă prin NEACCEPTAREA PROPRIEI PERSOANE, NEACCEPTAREA DE SINE.

CÂND APARE PE FAȚĂ acneea are legătură cu individualitatea, cu armonia a ceea ce trăim în interior și ceea ce se întâmplă în exterior. Fața este acea parte care intră pentru prima dată în contact cu ceilalți, ne ajută să fim acceptați sau respinși.

Acneea poate apărea atunci când există un conflict pe plan emoțional și mental cu propria realitate. Statistic vorbind, peste 85%  dintre adolescenți au problema aceasta. E logic, dacă facem legătura, personalitatea lor nu este foarte bine conturată, nu se cunosc, nu se acceptă! Acneea este expresia vizibilă… de critică, de resentiment, de frică, de rușine, de nesiguranță. Sunt plinuț, sunt prea slab, nu arăt bine, nu-mi place corpul meu, sunt urât, etc.! Iar revoluția interioară se manifestă printr-o erupție a coșurilor. E vorba de afirmarea identității, de acceptarea propriei persoane.

ACNEEA ÎN TIMPUL ADOLESCENȚEI are legătură cu schimbările interioare: frica de a fi deschis față de propria persoană, reticența față de ceilalți, opunerile, alegerile, deciziile. Pe de altă parte, e vorba de opțiunea de a face față schimbărilor, de a te adapta la lumea interioară, de a-ți forma o viziune despre lumea exterioară. Nu mai ești nici copil, nici adult, e o poziție inconfortabilă față de propria imagine, spun psihologii. E vârsta când contează tot ce spun ceilalți despre noi!

ACNEEA se manifestă și printr-o frică inconștientă de sexualitatea nostră, printr-o încercare de exteriorizare a ceea ce suntem cu adevărat: Vreau să fiu văzut, remarcat, apreciat, dar nu mă port așa cum trebuie. Când suntem adolescenți, comportamentul general e acela de a intra în contact cu ceilalți, deși de multe ori nu ne dorim acest lucru din cauza frustrărilor, a nesiguranței.

Ne comparăm cu ceilalți, ne găsim tot felul de defecte. Ne simțim limitați, ne respingem. Ne simțim controlați, dirijați de părinți în mod excesiv. Ne identificăm cu unul dintre ei pentru a-i face pe plac în loc să ne păstrăm propria identitate, ne privăm de noi!

ACNEEA CARE APARE PE SPATE. Are legătură cu trecutul, cu obiceiurile nostre, cu fricile anterioare. Ne respingem pe noi pentru trecut sau pe cei cărora le reproșăm că nu ne susțin, nu ne sprijină.

COȘURILE. Cu mici diferențe, indică aceleași probleme. Respingere, selectarea persoanelor cu care intrăm în contact și care ne provoacă disconfort, sentimente depresive, toxice,  interiorizare. Este o luptă între ceea ce simțim, conștientizarea că toate aceste trăiri nu ne fac bine și o dorință de a ne expune, de a le arăta celorlalți cine suntem.

Confirm că în scurtele perioade din liceu în care am avut probleme cu coșurile și acneea fix acestea erau și trăirile mele. N-a fost ușor să mi le gestionez, să înțeleg cine sunt, ce vreau. Contau ceilalți, voiam să-mi mulțumesc părinții, mă certam de fiecare dată când făceam ceva greșit sau când eram criticată, mă nemulțumea ce vedeam în oglindă: ba eram prea slabă, ba aveam kilograme în plus.

Gândiți-vă la aspectul acesta emoțional indiferent de vârstă pe care o aveți, poate găsiți niște explicații!  Dar, atenție, asta nu exclude vizita la dermatolog, grija la alimentație, tratarea problemele hormonale, etc…

Să vă fie de folos!

Sursa: Marele dicționar al bolilor și afecțiunilor, Jacques Martel

No Comments

Post A Comment