Cand apelezi la fertilizarea in vitro?

Totul despre fertilizarea in vitro

Cand apelezi la fertilizarea in vitro?

Cred în orice e inventat pe lumea asta să te ajute să aduci pe lume un copil, în orice te face să nu-ți pierzi speranța atunci când ești foarte aproape să nu mai crezi în nimic. Recunosc, mă sperie gândul infertilității când văd câte femei se luptă în jurul meu cu problema asta. Important este să nu renunțați nicio secundă la visul vostru… pentru că se poate! Am văzut cu ochii mei miracole într-o clinică de fertilizare in vitro și m-am gândit să scriu despre asta.

Ce înseamnă fertilizarea in vitro? Ce presupune această procedură? Cât costă? Ce șanse de reușită are? Multumesc pentru ajutor Andreas Vythoulkas, specialist clinica Genesys Athens

Fertilizarea in vitro este un TRATAMENT. Foarte mulți oameni leagă infertilitatea de fertilizarea in vitro. Nu, n-are nicio legătură. Dacă un cuplu are probleme de infertilitate nu înseamnă că soluția este fertilizarea in vitro. Statistic vorbind, la pacientele mele (am peste 10 mii de cupluri până acum), în 3o la sută dintre cazuri a fost nevoie de fertilizare in vitro, pentru restul există alte tratamente.

Pe scurt, dacă ai probleme de infertilitate (contact neprotejat și regulat mai mult de un an de zile) nu înseamnă că deschizi internetul și cauți o clinică de fertilizare in vitro. Medicul, în urma unui set complet de analize, îți poate spune dacă te încadrezi sau nu pentru o astfel de procedură.

Din momentul în care avem patologia avem și tratamentul și unele dintre ele se rezolvă cu fertilizare in vitro, altele nu. Infertilitatea nu e patologică. Este un efect secundar. Amendometrioza duce la infertilitate, fibroamele uterine duc la infertilitate, trompele înfundate la fel. De aceea ca să ai rezultate când ai un caz de infertilitate primul lucru și cel mai important este diagnosticul, să cunoști motivul pentru care femeia nu poate rămâne însărcinată.

CE PRESUPUNE PROCEDURA DE FERTILIZARE IN VITRO?

Foarte multă lume spune că fertilizarea in vitro este o procedură standard. Este total greșit, depinde de foarte multe lucruri. Una este tratamentul de fertilizare in vitro dacă ai endometrioză, altul este când ai trompele înfundate, altul este dacă, de exemplu, ai o rezervă ovariană redusă.

La fertilizarea in vitro tratamentul este personalizat 100%. Pacientele fac greșeala să compare cazul lor cu alte cazuri.

CARE SUNT PAȘII?

Sunt mai multe protocoale. Nu există o procedură standard. În linii mari:

 • STIMULARE OVARIANĂdin momentul în care vine menstruația, sunt 10 zile, cu aproximație, în care femeia urmează tratamentul de stimulare, adică stimulăm ovarele ca să putem să obține pe cât mai multe ovocite.
 • RECOLTAREA OVOCITELOR ȘI A SPERMEIprocedură nu este foarte grea, pacientei i se face anestezie generală, nu simte absolut nimic. În ziua respectivă se recoltează și sperma.
 • PROCEDURA ÎN LABORATORUL DE AMBRIOLOGIEfecundarea se face în laborator, iar  în a doua zi se formează și embrionii. Așteptăm embrionii să evolueze, noi la clinica noastră îi lăsăm 5 zile să ajungă la nivel de blastocist.
 • EMBRIOTRANSFERULaceastă procedură este și mai simplă, ca un test Papanicolau, femeia nu simte nimic. După 14 zile din momentul respectiv facem testul de sarcină.

CE PROCENT DE REUȘITĂ ARE FERTILIZAREA IN VITRO?

În general la clinica noastră procentul de reușită este de peste 50%, unul din două cupluri reușeste să aibă un copil. Dar datele sunt orientative. Sunt foarte multe lucruri de care depinde rezultatul FIV-ului. Dacă ai un diagnostic corect pus, crește și procentul, dacă ai un laborator performant, iarăși crește și procentul, dacă alegi un medic cu experință, automat crește procentul.

CÂT COSTĂ PROCEDURA DE FERTILIZARE IN VITRO?

Nu există un preț fix. Totul depinde de patologia pacientei. Orientativ procedura costă între 2000 de euro și 3500 de euro. Depinde de la caz la caz.

CÂTE FERTILIZĂRI IN VITRO POATE FACE O FEMEIE?

Nu există un număr limită de fertilizări. Când avem una, două sau trei fertilizări in vitro nereușite înseamnă că ceva nu e bine. Deja ne punem semne de întrebare, ne gândim că ceva a scăpat, e ceva ce a rămas nedescoperit.

Nu trebuie să ajungi să faci 7, 8 fertilizări in vitro și să continui. Trebuie să te oprești, să faci iarăși toate investigațiile.

Când am un caz negativ, și asta recomand și pacientelor în general, trebuie să ceri o a doua, o a treia părere.

Tratamentul de fertilizare in vitro, infertilitatea… trebuie tratate multidisciplinar. De exemplu, femeia are probleme endocrine, eu nu sunt endocrinolog, dar am în echipa mea cel mai bun endocrinolog și atunci ne consultăm și luăm decizii împreună.

PÂNĂ LA CE VÂRSTĂ SE POATE FACE FERTILIZAREA IN VITRO?

În Grecia, de exemplu, procedura de fertilizare în vitro se poate realiza până la 50 de ani. În anumite ţări, există reglementări juridice în privinţa vârstei până la care se poate face FIV, în altele nu.

“În general, în cazul unei sarcini amânate, după 45 de ani, se face ferilizarea in vitro cu ovocite donate. Materialul genetic al femeii de 45 de ani este foarte posibil să nu mai fie bun.” – Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, specialist în infertilitate

EXISTĂ DIFERENȚE ÎNTRE O SARCINĂ OBȚINUTĂ PRIN FERTILIZAREA IN VITRO ȘI O SARCINĂ NATURALĂ?

O sarcină obținută prin FIV este ca orice sarcină obținută pe cale naturală. E important ca medicul să știe tot istoricul medical al femeii pentru că altfel, da, riscurile în timpul sarcinii obținute prin FIV pot fi crescute. Dacă o femeie are trombofillie, de exemplu, și eu nu știu, întradevăr e mai riscantă sarcina, dar nu pentru că e obținută prin fertilizare in vitro, ci pentru că nu se cunoaște istoricul medical.

Să vă fie de folos! Aștept și alte întrebări, aici, pe blog!

13 Comments
 • Iacob Marilena Liliana
  Posted at 21:49h, 08 October Reply

  Buna seara.Eu am fost la o clinica specializata in fertilizare din Germania .Am facut tratamentu pe care mi-la dat si am ramas insarcinata si dupa o luna de zile am pierdut sarcina .Este vreo cauza ?

  • Lorena Burlacu
   Posted at 15:33h, 09 October Reply

   Nu stiu ce sa spun, trebuie sa discutati cu un medic de specialitate! Mult succes, nu renuntati!

 • Ina
  Posted at 18:18h, 19 October Reply

  Practicati si procedura numita ,,selective reduction” ? Ce parere aveti despre aceasta, din punct de vedere etic?

 • Mihaela Mihaila
  Posted at 20:19h, 28 November Reply

  Buna seara…sunt mămică a două fetițe născute prin cezariana și am ales sa leg trompele uterine …se mai pot dezlega ptr.a putea rămâne însărcinată? Vă mulțumesc!sau soluția este fertilizarea in vitro..

  • Lorena Burlacu
   Posted at 16:22h, 03 December Reply

   Medicul dumneavoastra ginecolog va poate raspunde! Va pup

 • Mădălina
  Posted at 00:11h, 02 January Reply

  Bună seara, am avut doua sarcinii extrauterine una acum 7 ani si una acum 5 luni… Asi dori sa fac fertilizare in vitro dar nu stiu cum si unde sa apelez
  Mulțumesc

 • Adela
  Posted at 15:33h, 08 February Reply

  Buna ziua ,eu am avut o sarcna extrautenina acum 4 luni .Medicul mi-a spus ca exista riscul de a avea iar .Fertilizarea in vitro m-ar ajuta sa am o sacina normala? Multumesc frumos

 • ana-maria
  Posted at 19:38h, 11 February Reply

  Am apelat la FIV cu ovo donate la Clinica din Ucraina, Biotexcom dar nu a reușit. A urmat al doilea FIV tot acolo cu embrioni criogenati, fara rezultat (probabil din cauza problemelor mele cu tiroida). Al treilea FIV cu ovo criogenate pastrate la Clinica biotexcom a fost cu noroc. Acum sunt o viitoare mamică fericită, sarcina având 12 saptamani, bebelusul dezvoltandu-se normal. Recomand cu căldura clinica – sunt cu adevarat profesioniști!

  • Lorena Burlacu
   Posted at 17:59h, 13 February Reply

   Ce bucurieeeee! Sa fii sanatoasa si fericita!

 • Ali constantin
  Posted at 12:24h, 05 March Reply

  Buna ziua. Ám facut ő spermograma sí mi-au iesit aceste rezultate. Lá sotia mea toate rezultatele la teste sunt normale. Care metoda ár fi utila pt a avea un copil. Multumesc

  Test Rezultat UM Interval de referinta
  √ Spermograma
  Microscopie
  -Volum lichid seminal: 6 ml > 2 ml
  – Aspect lichid seminal : Opalescent Alb,opalescent
  – pH: 7.8 – 7.2-8
  – Timp de lichefiere lichid seminal: Nu se poate aprecia(proba recoltata extern
  )
  15 mil/ml ( WHO 2010)
  – Concentratie leucocite: 0.3 mil./ml 25 % sau
  A+B > 50 %
  – Morfologie spermatozoizi: Cu defect de acrozom: 48%
  Cu defect de piesa intermediara: 50%
  Cu defect de coada : 2%
  > 30 % forme normale
  Evaluare spermograma Oligoastenoteratozoospermie

 • Popescu Romica
  Posted at 09:58h, 06 May Reply

  Buna ziua.eu mi am legat trompele acum 6 ani…ne mai dorim un copilas.ce putem face??multumesc

 • Alexandra Stan
  Posted at 09:30h, 07 July Reply

  Bună ziua.. Am 41 de ani și 3 copii. În urma unei interventii chirurgicale cezariană acum 9 ani am decis să mi se faca legatura trompelor. Acum m-am recăsătorit si ne dorim foarte mult un bebe. Imi puteti spune dacă am sanse prin fertilizarea in vitro? Multumesc

 • Adela
  Posted at 22:16h, 20 August Reply

  Buna seara eu am avut o sarcina extrauterina .Medicul ginecolog mi-a recomandat.fertilizarea in vitro ce sanse as avea va rog frumos!

Post A Comment