CANCERUL DE COL UTERIN POATE FI PREVENIT! CE PUTEM FACE?

Cancerul de col poate fi prevenit

CANCERUL DE COL UTERIN POATE FI PREVENIT! CE PUTEM FACE?

Doamnelor, când v-ați făcut ultimul control ginecologic? Fiți sincere și nu căutați scuze! De răspunsul la această întrebare poate depinde într-o zi viața dumneavoastră!

România 2018!

2000 de femei mor în fiecare ani din cauza cancerului de col. 4000 de femei sunt diagnisticate în fiecare an cu cancer de col.

Sunt cifre care ar trebui să ne dea fiori pe șira spinării. Cifre care ar trebui să ne trimită nu mâine, ci azi la medicul ginecolog. Trăim în țara în care preveniția depinde de noi și atât. Nu există și probabil ani de zile de aici înainte nu vor exista programe serioase care să țină sub control boli grave cu extrem de mare incidenţă în România, printre care și cancerul de col. În alte țări  lucrurile merg foarte bine, statisticile se îmbunătățesc de la an la an, se face screeening, se bat în cuie programe de vaccinare… În România, din păcate, încă se moare din cauza unor boli care pot fi prevenite extrem de simplu.

Una dintre ele este chiar CANCERUL DE COL, deși această maladie este singura formă de cancer care poate fi prevenită prin screening sau vaccinare.

Dr. Magdalena Dorobanțu, Medic Primar Obstetrică-Ginecologie, MEDICOVER, mi-a explicat pe larg ce înseamnă screeningul, prevenția, atunci când vorbim despre cancerul de col. Și ce avem, noi, ca femei, de făcut. Vă mulțumesc!

Screeningul, în general, presupune niște investigații care se fac ca să depistezi din timp niște afecțiuni grave, cum ar fi și cancerul de col.

La cancerul de col screeningul se face pentru leziuni precanceroase și se face prin EXAMENUL PAPANICOLAOU , dar se poate face și prin TESTUL PENTRU VIRUSUL CARE DĂ LEZIUNI DE COL, PENTRU HPV.” – Dr. Magdalena Dorobanțu, Medic Primar Obstetrică-Ginecologie

E simplu de ținut minte: TESTUL PAPANICOLAOU, TESTUL HPV sau COLPOSCOPIA!

CANCERUL DE COL ESTE SINGURUL TIP DE CANCER CARE SE POATE PREVENI

Dacă îți faci regulat Testul Papanicolaou nu ai cum să ajungi la cancer de col. Pentru că orice cancer la început prezintă niște leziuni minore, nu se ajunge direct la cancer. La cancer de col se ajunge în ani de zile.  Medicul observă leziunile din timp și știe ce e de făcut.

Leziunile nu se depistează sub formă de cancer, decât în cazul în care nu ți-ai facut ani de zile Testul Papanicolaou.

Papanicolaou poate fi numit un test de prevenție, depistează leziuni care netratate în timp pot duce la cancer de col. Sau nu!” – Dr. Magdalena Dorobanțu, Medic Primar Obstetrică-Ginecologie

Să le luam pe rând!

1.TESTUL PAPANICOLAOU – una dintre cele mai eficiente metode de screening în cazul cancerului de col uterin.

PAPANICOLAOU nu este un test care se face doar pentru depistarea cancerului. Dacă rezultatul este pozitiv, ai cancer, dacă este negativ, nu ai cancer. Nici vorbă de așa ceva! Testul Papanicolaou depistează din timp niște modificări ale celulelor de pe suprafața colului care se recoltează la fel ca orice recoltare de secreție (să nu se creadă că se ia vreun mic fragment de acolo).

Testul Papanicolaou este o testare a secreției de pe suprafața colului. Se recoltează cu o periuță moale, nu doare, nu se întâmplă absolut nimic, și depistează modificări ale acestor celule. Celulele sunt modificate în prezența acestui virus HPV.

Le recomand femeilor să facă acest test Papanicolaou o dată pe an, asta în cazul în care nu sunt alte probleme care să necesite supraveghere mai atentă.” – Dr. Magdalena Dorobanțu, Medic Primar Obstetrică-Ginecologie

Și aici există două variante: Testul Papanicolaou convențional care presupune ca proba, odată recoltată, să fie imediat plasată pe lamă și fixată sau Testul Papanicolaou în mediu lichid – proba este introdusă într-un flacon care conține un mediu special și trimisă la laborator pentru procesare, fără pierderea sau deteriorarea celulelor recoltate. Unul din avantajele Testului Papanicolaou în mediu lichid este că reduce probabilitatea ca proba să fie considerată nesatisfăcătoare pentru interpretare și astfel să fie nevoie de o nouă recoltare.

2. TESTUL HPV

Tesul HPV depistează virusul care dă modificări ale celulelor. Este mult mai sensibil, ne arată aproape în proporție de sută la sută dacă pacienta are sau nu HPV.

În alte țări, de exemplu, se face screening prin testarea HPV. În America se fac ambele testări cam la trei ani: Testul HPV și Papanicolaou. Făcându-le pe amândouă în același timp medicul are o precizie mult mai mare asupra rezultatului.” – Dr. Magdalena Dorobanțu, Medic Primar Obstetrică-Ginecologie

Infecția cu Virusul Papiloma Uman (HPV) este una dintre cele mai comune infecții transmise pe cale sexuală. Până la 80% dintre persoanele active din punct de vedere sexual contactând o astfel de infecție la un moment dat în viață. Exista mai mult de 100 de tipuri de HPV, acestea cauzând diverse afecțiuni, de la negi, la cancer de col uterin.

Deci nu toate femeile care trec prin infecția cu HPV ajung la cancer de col, sau se operează… ca să nu ajungă acolo. Organismul se apără și se curăță de acest virus în foarte multe cazuri. De aceea când este prezent apar modificări minore la Papanicolaou, dar în timp modificările pot dispărea. Într-un procent de 45 la sută modificările se agravează și atunci e cazul ca medicul să intervină.

Iar tratamentul se adreasează leziunilor în momentul în care medicul constată că există astfel de modificări. Dacă există leziune de tratat, se tratează chirurgical, adică se scoate zona care este afectată, nu tot colul, se scoate o mică parte, deci nu influențează mai târziu nici viața sexuală, nici o sarcină… Asta cu condiția să nu existe complicații.

Tratamentul se adresează leziunii, deci nu exisă tratament antiviral pentru acest virus.” – Dr. Magdalena Dorobanțu, Medic Primar Obstetrică-Ginecologie

Statistic vorbind, cancerul de col uternin este al doilea cel mai des întâlnit cancer la femeile cu vârsta cuprinsă între 15 și 44 de ani din țara noastră, după cel mamar.

La vârste tinere infecția cu HPV este mult mai frecventă, pânâ-n 24 de ani. De aceea nu trebuie să ne speriem atât de tare dacă avem HPV. Dacă este un virus persistent, în timp este posibil să dea leziuni, dar în timp și înaintăm în vârstă, deci leziunile majore se întâlnesc de cele mai multe ori la femei care au peste 30 de ani. Au fost și situații în care am avut leziuni severe la 2o și ceva de ani, 27, 28, dar cel mai frecvent după 30 de ani.” – Dr. Magdalena Dorobanțu, Medic Primar Obstetrică-Ginecologie

Cât despre VACCINUL ÎMPOTRIVA HPV … în țările în care s-a introdus  în urmă cu 8, 10 ani s-au înregistrat scăderi semnificative ale cazurilor cu infecții și a incidenței leziunilor precanceroase produse de aceste infecții. În Australia sau Danemarca programul gratuit de vaccinare împotriva HPV în școli a dus la o scădere foarte mare a numărului persoanelor care fac cancer de col uterin, iar Societatea Internațională Pappilomavirus anunța la începutul anului că Australia ar putea fi prima țară care a eliminat complet cancerul de col.

În foarte multe țări nici nu se mai discută dacă e bine să faci vaccinul pentru că există programe naționale de vaccinare. Acest vaccin se adresează fetelor înainte de a începe viața sexuală și și-a dovedit eficacitatea.

Au fost multe voci care au pus la îndoială acest vaccin și din păcate acum se văd consecințele. Sunt femei care nici n-au împlinit 30 de ani și vin la medic cu leziuni severe de col.

De exemplu, tulpinile HPV 16 și 18 dau 70 la sută din cazurile de cancer. Primele vaccinuri au fost făcute împotriva acestor tulpini de HPV. Acum există vaccin cu 9 tipuri de HPV.” – Dr. Magdalena Dorobanțu, Medic Primar Obstetrică-Ginecologie

Dar în România mai e mult… până departe, vorba aceea! Campania de vaccinare împotriva HPV începută în 2008 a eșuat, iar acum se lucrează la un proiect prin care acest vaccin să fie inclus pe lista programului național de vaccinare. Deocamdată suntem la capitolul semnături!

3. COLPOSCOPIA

Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca teste de scrrening, în afară de testul Papanicolaou și testul HPV și Colposcopia. Este o metodă de vizualizare a colului prin care medicul poate vedea dacă sunt modificări pe suprafața vaginului și colului.” – Dr. Magdalena Dorobanțu, Medic Primar Obstetrică-Ginecologie

ȚINEȚI MINTE! CANCERUL DE COL UTERIN ESTE UN UCIGAȘ TĂCUT!

De regulă, acest tip de cancer este asimptomatic în stadii incipiente. Nu așteptați să aveți simptome ca să mergeți la medic.

Leziunile colului sunt asimptomatice până într-un anumit punct. După aceea pot să apară sângerări la contactul sexual. Sângerarea la contactul sexual este motiv de a merge  la medic. Nu înseamnă neapărat că este vorba despre o leziune a colului, dar trebuie pus un diagnostic. Pot să apară secreții, dureri, dar astea de obicei în faze destul de avansate.

De aceea e important controlul, dacă între timp apar probleme ele sunt ținute sub observație și se fac verificări  mai dese.

Așa cum mergi la medicul generalist pentru analizele medicale de rutină, așa se vine și la medicul ginecolog, care în afară de consultul obișnuit, care trebuie să includă și consultul sânilor, face și acest examen citologic Papanicolaou de rutină.

Nu trebuie să ai simptome că să mergi la medic. ” – Dr. Magdalena Dorobanțu, Medic Primar Obstetrică-Ginecologie

Și la final câteva întrebări cheie…

1.Care sunt FACTORII DE RISC pentru acest tip de cancer?

Dr. Magdalena Dorobanțu: începerea precoce a vieții sexuale, numărul multiplu de parteneri, lipsa folosirii prezervativului, fumatul… sunt factori care cresc riscul cancerului de col.

2.Poți să râmâi însărcinată dacă ai fost depistată cu virusul HPV?

Dr. Magdalena Dorobanțu: colul se evaluează ca la orice control. Dacă femeia a rămas însărcinată se evaluează la începutul sarcinii. Evaluare înseamnă Papanicolaou, colposcopie, se poate face chiar și biopsie de col dacă este cazul și numai în situația în care este deja cancer atunci decizia îi aprține tot femeii, ghidată de medic , dacă să meargă mai departe sau nu cu sarcina. Numai că sarcina este o condiție care agravează leziunea de col. De aceea se evaluează foarte bine la început ca să știm ce trebuie făcut… iar apoi se evalează după naștere.

3.Dacă AI AVUT CANCER DE COL, te-ai vindecat, poți să mai faci un copil?

Dr. Magdalena Dorobanțu: tratamentul pentru cancerul de col la vârste tinere presupune scoaterea unei porțiuni de col și urmărirea femeii după aceea. Dacă leziunea este persistentă, atunci  din păcate intervenția este mult mai extinsă, se ajunge chiar la scoatea uterului, iar în cazul acesta sarcina este imposibilă.

Dacă este un cancer incipient se scoate cât mai puțin din col. In general ,la  femeile care vor să aibă un copil, intervenția este conservatoare cât să-i păstrăm funcția fertilă.

4. CE FACI DACĂ ȚI SE SPUNE CĂ AI CANCER DE COL?

Dr. Magdalena Dorobanțu: din momentul în care femeia descoperă că are cancer de col se merge pe filieră oncologică. Medicul oncolog este cel care se ocupă și stabilește ce e de făcut.

5. CE CATEGORIE DE FEMEI SE PREZINTĂ TÂRZIU LA MEDIC?

Dr. Magdalena Dorobanțu pacientele care nu vin să-și facă control, marea majoritate locuiesc în mediul rural și acolo este mai dificil… de obicei vin la fiică sau nepoată și sunt trimise să-și facă un control, mai mult obligate. Prețul n-ar trebui să fie o problemă: orice femeie trebuie să știe că prin intermediul medicului de familie se poate obține trimitere pentru control și diferite teste. În zonele de provincie sunt însă probleme foarte mari.

6. Care este SFATUL dumneavoastră pentru femeile CARE NEGLIJEAZĂ CONSULTUL GINECOLOGIC?

Dr. Magdalena Dorobanțu: e foarte simplu, cum facem programare și pentru altceva, să mergem la cosmetică, la coafor, (bine, nu e același lucru, că aici este vorba despre sănătatea nostră, deci e extrem de important) așa să facem și o programare la medic. Durează 20 de minute consultația, se face testul Papanicolaou și stăm liniște, scăpăm de stresul acesta. E păcat să nu profităm de o metodă atât de simplă. Este singul cancer care poate fi prevenit!

Dr. Magdalena Dorobanțu, vă mulțumesc!

Și în context, pentru vă am fost în vizită la clinică, vreau să vă întreb ce faceți sâmbătă, 9 iunie? ESTE ZIUA PORȚILOR DESCHISE LA MATERNITATEA MEDICOVER! Pentru detalii, vă las linkul aici! 

Sunt seminarii dedicate sarcinii ținute de specialiștii Medicover, cursuri de paranting, sfaturi legate de alăptare, oferte surpriză pentru gravide, etc. Pentru a participa la workshop-uri trebuie să completați rapid un formular, îl găsiți în link-ul de mai sus sau copy-paste de aici, dacă vă e mai simplu așa (https://medici.medicover.ro/porti-deschise-maternitate).

Ziua portilor deschise Medicover

No Comments

Post A Comment