Călugărul care și-a vândut Ferrari-ul

111

Călugărul care și-a vândut Ferrari-ul

O zi frumoasă de septembrie și-un călugăr care și-a vândut Ferrariu-ul!

Nu sunt fan Robin S. Sharma, n-am fost să-l văd anul trecut când a venit la București, l-am ascultat la un moment dat într-o conferință de presă și cam atât,  dar am cumpărat cartea, recunosc, pentru că m-a fascinat titlul.

Pe scurt, călugărul care și-a vândut  Ferrariu-ul este un avocat celebru, extrem de bogat, care suferă un atac de cord în sala de tribunal. Foarte aproape de moarte, își dă seama că banii nu înseamnă totul dacă nu ești fericit, că viața trebuie trăită altfel.  Vinde tot ce are  și pleacă în India în căutarea unor călugări înțelepți: “Deși suntem izolați aici, în acești munți, suntem conștienți de zbuciumul în care se află lumea voastră. Oamenii buni își pierd calea.”

Da, aici în lumea noastră, așa e! Și eu cunosc oameni buni care-și pierd calea… Sunt și alte lucruri care mi-au rămas în minte, le-am notat și le scriu aici pentru voi! E un fel de curs, o lecție de dezvoltare personală. Am citit câteva recenzii și sunt oameni care spun că această carte chiar le-a schimbat viața! Eu am citit-o ieri, vedem ce se întâmplă până luna viitoare :))  Ideea de bază este fitnessul mental. Robin S. Sharma ne învață PRIN DIFERITE TEHNICI cum ne putem controla mintea și gândurile în așa fel încât să fim fericiți, sănătoși și împliniți, plecând de la AUTOCONTROL.

– Adevărata generozitate față de viitor constă în a da totul prezentului.

– Totul se întâmplă cu un rost. Fiecare eveniment are un scop și orice situație are lecția sa. Eșecul, fie el personal, profesional sau chiar spiritual este esențial pentru dezvoltarea personală. Nu-ți regreta niciodată trecutul.

– Viața se referă la alegeri . Destinul unui om se desfășoară conform alegerilor pe care le face.

–  Investiția în tine însuți este cea mai bună investiție pe care o vei face vreodată. Nu numai că-ți va îmbunătăți viața, dar va îmbunătăți și viețile tuturor din jurul tău.

Viziunea ta va deveni clară doar când vei putea privi în inima ta. Cine privește în exterior visează; cine privește în interior, se trezește.

 TEHNICA 1  – CONTROLEAZĂ-ȚI GÂNDURILE

Dacă ai grijă de mintea ta, dacă o hrănești și o cultivi asemenea unei grădini fertile, ea va înflori cu mult peste așteptările tale.Totuși uită-te la deșeurile toxice pe care cei mai mulți oameni le aruncă în minte în fiecare zi: îngrijorări, anxietate, agitație legată de trecut, planuri de viitor și frici care fac prăpăd în lumea interioară.

– Oamenii cei mai fericiți, dinamici, mulțumiți nu diferă de tine sau de mine în ceea ce privește exteriorul lor. Suntem cu toții făcuți din carne și oase. Provenim din aceeași sursă universală. Prima și cea mai importantă atitudine pe care aceștia o adoptă, constă în crearea unei paradigme pozitive prin care își percep lumea și tot ce se află în ea

Într-o zi obișnuită o persoană rulează în minte aproape 60.000 de gânduri. 95% dintre acele gânduri sunt aceleași pe care le-ai avut cu o zi înainte. Iar cel mai adesea oamenii cultivă gândurile negative. Unii dintre ei se îgrijorează cu privire la relații care au eșuat sau la problemele financiare, alții se frământă amintindu-și de copilăria lor mai puțin exemplară. Toate aceste gânduri blochează potențialul enorm al minții lor.

– Oamenii nu realizează că stăpânirea minții reprezintă esența stăpânirii vieții.

– Nu putem controla vreamea, traficul sau stările celor din jurul nostru, dar cu siguranță putem ne putem controla atitudinea față de  aceste evenimente. Avem cu toții puterea de e determina ceea ce gândim în fiecare moment.

– Nu există o realitate obiectivă sau “lumea reală”. Nu există certitudini, fața celui mai mare dușman al tău poate fi fața celui mai bun prieten al meu. Un eveniment care unuia îi apare drept o tragedie, altuia îi poate revela semințele unei șanse nelimitate. Ceea ce diferențiază oamenii încrezători și optimiști de cei care se simt mereu nefericiți este modul în care ei interpretează și prelucrează împrejurările vieții.

– Când îți formezi obiceiul de a căuta aspectul pozitiv în orice împrejurare, viața ta va ajunge la cele mai înalte dimensiuni ale ei. Aceasta este una dintre cele mai minuate legi naturale.

– Lumea ta exterioară reflectă starea lumii tale interioare. Controlându-ți gândurile începi să-ți controlezi destinul.

Nu există greșeli în viață, doar lecții. Nu există experiențe negative, ci doar ocazii de a crește, de a învăța și de a avansa pe drumul autocontrolului. Din luptă vine puterea.

TEHNICA 2 – VIZUALIZEAZĂ-TE AȘA CUM VREI SĂ FII

– Pentru a-ți elibera potențialul minții, corpului și sufletului trebuie mai întâi să-ți dezvolți imaginația. Lucrurile sunt întotdeauna create de două ori: mai întâi în atelierul minții și apoi, abia apoi în realitate.

–  Mintea este un servitor minunat, dar un stăpân cumplit. Dacă gândurile tale sunt preponderent negative, este din cauză că nu ți-a păsat de mintea ta și nu ți-ai acordat timp pentru a o antrena să se focalizeze pe bine. Winston Churchil spune că: “Prețul măreței este responsabilitatea pentru fiecare dintre gândurile tale”.

– Mintea este, într-adevăr, la fel ca oricare alt mușchi din corpul tău. Îl folosești sau îl pierzi.

– Secretul fericirii eterne este simplu: află ce-ți place cu adevărat să faci și apoi direcționeză-ți întreaga energie pentru a-l face.

– Ia-o pe calea mai puțin umblată. Cei mai mulți oameni trăiesc în limitele zonei de confort. Cel mai bun lucru pe care-l poți face pentru tine este să treci în mod frecvent de această zonă.

– Mintea umană poate susține un singur gând într-un moment dat. Procesul este simplu, când ai un gând negativ, înlocuiește-l imediat cu unul elevat. Este ca și cum mintea ta ar fi un proiector uriaș, iar fiecare gând din mintea ta este o imagine. Ori de câte ori apare o imagine negativă, înlocuiește-o rapid cu una pozitiv.

–  Trebuie să petreci timp în fiecare zi, chiar și câteva minute practicând această tehnică a vizualizării. Vizualizează-te așa cum îți dorești să fii.

– Mintea are o putere magnetică de a trage tot ce-ți dorești în viață. Dacă lipsește ceva din viața ta este pentru că lipsește ceva în gândurile tale.

– Dacă vrei să-ți îmbunătățești viața și să trăiești cu tot ceea ce meriți, trebuie să alergi în propria ta cursă. Nu contează ce spun ceilalți despre tine. Este important ce spui tu despre tine. Nu te preocupa de judecata celorlalți, atâta timp cât știi că ceea ce faci este bine, conform conștiinței și inimii tale.

– Nu adopta niciodată obiceiul jalnic de a-ți exprima valoarea personală prin comparație cu valoarea altora.

 TEHNICA 3 – SCRIE SCOPURILE PE O HÂRTIE

–  Fiecare dintre noi, într-o zi obișnuită avem aproximativ 60.000 de gânduri. Scriindu-ți dorințele și scopurile pe o bucată de hârtie , trimiți un semnal minții tale subconștiente că aceste gânduri sunt mult mai importante decât restul de 59.999. Mintea va începe atunci să caute toate ocaziile pentru a-ți împlini destinul, ca o rachetă dirijată.

TEHNICA 4 – TRĂIEȘTE AZI, NU IERI, NU MÂINE ȘI IEȘI DIN ZONA DE CONFORT

– Ziua de azi, chiar și această clipe sunt daruri.

Hrănește-ți spiritul, fă lucrurile de care te temi. Fii persoana care visezi să fii. Dansează în ploaie, privește răsăritul soarelui. Fă lucrurile pe care ai vrut dintotdeauna să le faci, dar nu le-ai făcut pentru că te-ai păcălit, crezând că erai prea tânăr, prea bătrân, prea bogat sau prea sărac.

– Identifică lucrurile care te trag înapoi. Ți-e frică să începi o afacere sau să ieși dintr-o relație nesatisfăcătoare, adună fiecare strop de hotărâre interioară și fă-o. Poate fi primul gust al adevăratei libertăți pe care nu ai mai experimentat-o de ani de zile.

TEHNICA 5 – SCHIMBĂ-ȚI OBICEIURILE NEGATIVE, REGULA LUI DOUĂZECI ȘI UNU

– Instalarea completă a unui obicei nou durează cam o lună.

A spune că nu ai timp pentru a te optimiza, fie că aceasta înseamnă să-ți îmbunătățești mintea sau să-ți hrănești sufletul, este ca și cum ai spune că nu ai timp să oprești să cumperi benzină pentru că esti prea ocupat cu condusul.

– Cei mai mulți oameni știu ce ar trebui să facă în viața lor. Problema este că nu acționează zilnic, perseverent pentru a-și realiza visele.

– Orice faci timp de douăzeci și una de zile la rând, se va instala ca un obicei. “Semeni o acțiune, culegi un obicei. Semeni un obicei, culegi un caracter. Semeni un caracter, culegi un destin “.

TEHNICA 6 – ÎNFRUNTĂ EȘECUL ȘI CALCULEAZĂ TIMPUL ÎN FAVOAREA TA

– Singurul lucru care se interpune între oameni și visele lor este teama de eșec. Eșecul ne testează și ne permite să creștem.

– Nu trebuie să-ți schimbi lumea într-o singură zi. Începe treptat. Călătoria de 1000 de mile începe cu un prim pas. Creștem în etape. Micile victorii conduc la marile victorii.

– În momentul în care majoritatea oamenilor realizează ce-și doresc cu adevărat, de obicei este prea târziu.

– 80% dintre rezultatele pe care le atingi în viață provin doar din 20% dintre activitățile care îți ocupă timpul.

– Trebuie să fii nemilos când e vorba de timpul tău. Învață să spui NU. A avea curajul de a spune NU micilor lucruri din viață, îți va da posibilitatea să spui DA lucrurilor mari. Nu- i lăsa pe ceilalți să-ți fure timpul.

222

Să vă fie de folos!  Eu am rămas cu ideea asta: MOMENTUL CEL MAI IMPORTANT ESTE ACUM!
Bucură-te de momentele speciale pe care ți le oferă fiecare zi, pentru că această zi este tot ceea ce ai.”

No Comments

Post A Comment