ANGAJAȚII ROMÂNI, BĂTAIA DE JOC A PATRONILOR STRĂINI

Cum isi bat joc patronii de romani

ANGAJAȚII ROMÂNI, BĂTAIA DE JOC A PATRONILOR STRĂINI

Știre dezbătută astăzi, 9 august 2017, de toate televiziunile: Cum își bate joc un patron străin de angajatele unei firme textile din Prahova!

“Sunteți niște animale nenorocite! Sunteți dezgustători! Tăceți dracului din gură! Dacă nu vă place, cărați-vă dracului! Țărani nenorociți!” – asta le spune patronul angajatelor care au îndrăznit să-și ceară banii la timp. E prea mult să poți să comentezi așa ceva…

Probabil ați văzut imaginile! Sunt de-o umilință rar întâlnită. Ce vreau să spun, de fapt, e că… știrea nu e o știre. Ce a publicat Observatorul prahovean astăzi scoate la suprafață o problemă veche pe care autoritățile, inspectoratele teritoriale de muncă se fac că nu o văd de ani de zile. Mi-e greu să cred că oamenii ăștia puși să apere sistemul nu știu ce se  întâmplă pe tarlaua lor.

Pentru patronul străin, rețeta e simplă: mergem în localitatea x, deschidem o fabrică, angajăm oameni, îi păcălim cu salarii de mizerie și facem profit pe spatele lor. Ce contează că-n formula asta de buniness angajatul e sclav, n-are niciun drept. Nu contează… pentru că în România se poate!

Am și eu câteva întrebări pentru responsabilii din Ministerul Muncii!

  1. Ați văzut reacția angajaților pe înregistrarea asta? Nu vă duce cu gândul la sclavie? Pe mine…da!
  2. Știți câte ore pe zi muncesc oamenii aceștia, ce salariu au, cât concediu li se acordă, ce fel de contracte au? Dacă sunt legale sau nu?
  3. De câtă vreme, dragi șefi de la inspectoratele teritoriale de muncă n-ați mai făcut controale la firmele astea? Vă e teamă de cine, de ce?
  4. Cu o floare nu se face primăvară. S-a deschis anchetă la firma din Prahova în urma acestor imagini. Știu, asta e foarte bine! Așteptăm și concluziile. Dar nu e singura fabrică din țară, condusă de patroni străini, care ar trebui verificată… Bănuiți asta, nu?
  5. Cum se vor face verificările? Îl întrebați pe patronul cipriot de ce era supărat, de ce a îndrăznit să-și jignească în așa mod angajații? Mergeți la fabrică și stați de vorbă cu oamenii? Știți că nu vor avea curajul să sufle o vorbă de teamă că mâine vor rămâne fără locul acela de muncă? Știți că pentru ei, sutele alea de lei pe care le câștigă muncind, dumnezeu știe câte ore pe zi, în niște condiții groznice, înseamnă enorm.
  6. Îl amendați pe patronul străin? Nu e greu să vă dați seama, bănuiesc, că se va răzbuna tot pe angajați ca să-și recupereze banii? Așa că poate monitorizați situația și luna viitoare, și peste două, și peste jumătate de an?
  7. Și încă un lucru, știu că aveți multe pe cap, dar merită încercat: ce aveți de gând să faceți în viitor pentru oamenii aștia pe care-i lăsați sclavi străinilor? Înainte de alegeri v-am văzut cu flori și baloane printre mașinile de cusut? Vă amintiți ce le-ați promis?

Mulțumesc!

No Comments

Post A Comment