AFECȚIUNI GINECOLOGICE CARE DUC LA INFERTILITATE

Afectiunile ginecologice care duc la infertilitate

AFECȚIUNI GINECOLOGICE CARE DUC LA INFERTILITATE

Am cunoscut de-a lungul timpului mai multe femei care nu pot fi mame și cred că este una dintre cele mai dureroase încercări ale vieții.

Dincolo de factorii care nu țin de noi, ca femei, să știți, trebuie să respectăm un protocol legat de mersul la ginecolog astfel încât să ne facem viața mai ușoară. Din momentul în care ți-ai început viața sexuală, în fiecare an, trebuie să-ți faci un set de analize:

  • Papanicolau
  • Secreții și culturi din vaginale
  • Ecografie transvaginală.
  • O dată la trei ani, ecografie mamară.

Am făcut o sinteză după mai multe discuții pe care le-am avut cu diverși medici ginecologi legat de acest aspect. E important să știți, că descoperită din timp, orice problemă ginecologică se rezolvă și nu duce la infertilitate.

Netratate, în schimb, cele mai banale afecțiuni, îți pot schimba viața pentru totdeauna.

AFECȚIUNI GINECOLOGICE CARE POT DUCE LA INFERTILITATE

1.FIBROMUL UTERIN

Fibromul uterin este o tumoră necanceroasă, să-i spunem, care apare la nivelul uterului. Fibroamele sunt mai frecvent întâlnite la femei de 30–40 de ani. Până la vârsta de 50 de ani, 80% din femei prezintă fibroame uterine. Sunt asimptomatice de cele mai multe ori, dar sunt și cazuri în care acestea cresc foarte mult și femeia ajunge la medic neștiind de unde provine acea balonare.

Practic, fibromul nu lasă loc embrionului să se dezvolte în uter. Dacă este descoperit târziu, femeia riscă să rămână fără uter.

Majoritatea femeilor însărcinate care au fibrom uterin nu vor avea probleme cu sarcina. Cu toate acestea, fibromul uterin în sarcină, crește riscul avortului spontan sau a unei nașteri premature.

2. INFECȚIILE, RESPONSABILE DE ÎNFUNDAREA TROMPELOR

Infecțiile aparatului genital sunt foarte frecvente: (Chlamydia, gonoree, herpes, sifilis etc.) Afectează uterul, trompele, ovarele.

O pătrime din cuplurile infertile şi-au pierdut capacitatea de a aduce pe lume copii din cauza infecţiilor sexuale (Chlamydia, gonoree, herpes, sifilis etc.) – spune un raport al E. C. D. C

Ce se întâmplă mai exact? În cazul infecției cu Clamydia, de exemplu. Infertilitatea este determinată de faptul că, prin lezarea trompelor, ovulul nu poate coborî către uter şi nici spermatozoidul nu poate ajunge la ovul pentru a realiza fertilizarea. Se ajunge la acest tip de infertilitate din cauza blocajului, a cicatricelor sau a leziunilor produse de Chlamydia la nivelul uneia sau ambelor trompe uterine

3. OVARELE POLICHISTICE

Cea mai frecventă cauză ovariană de sterilitate este Sindromul ovarelor polichistice, responsabil de 75% dintre cazurile de infertilitate anovulatorie.

Cand ai sindromul ovarelor polichistice este modificat modul în care organismul produce ovule și pregătește uterul pentru naștere. Există mai multe tratamente care pt regla hormonii, așa că mergeți la medic.

4. ENDOMETRIOZA

Este o boală caracterizată prin dezvoltarea mucoasei care îngroașă interiorul uterului. Afectează atât trompele cât și ovarele, iar cauzele exacte ale bolii nu se cunosc deocamdată.

De obicei, endometrioza este clasificata pe stadii de gravitate, cel mai grav fiind stadiul 4. Simptomele nu au un tipar anume, dar, de obicei, apar durerile menstruale foarte puternice, dureri la contactul sexual, etc…

Nu toate femeile care suferă de sindromul ovarelor polichistice sau endometrioză au probleme de infertilitate, depinde foarte mult, de cât de vechi și de grave sunt aceste probleme.

5. POLIPII UTERINI

Sunt tumori necanceroase (în majoritatea cazurilor) de mici dimensiuni, localizate în uter sau în colul uterin. Apariția lor este legată de anumite infecții, in inflamații cronice sau dereglări hormonale. Simptomatologia nu este una specifică, dar pot apărea secreții aproase cu firișoare de sânge.

Nediagnosticați la timp, împiedică fixarea și dezvoltarea unei eventuale sarcini. În majoritatea cazurilor, polipii uterini apar la femeile trecute de 35, 40 de ani!

Să vă fie de folos!

No Comments

Post A Comment